Familie hulp verlenen


30 juli 2018

Vraag nummer: 55739

Hallo, ik ben Xxxx. en ik vraag me af of ik echt strafbaar ben wanneer ik weiger hulp te verlenen bij mijn eigen familie? want dan heeft de belgische wet een probleem met mij

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Op een dergelijke algemene vraag, die over alles en niets kan gaan, is geen antwoord te geven.

In algemene zin is niemand verplicht om hulp te verlenen aan familie. Want om wat voor hulp gaat het en om wat voor familie?
Wettelijk is in Nederland echter wel vastgelegd dat men bepaalde familieleden hulp moet verlenen, in die zin dat men tot onderhoud van die personen verplicht is. Ouders zijn verplicht om in het levensonderhoud van hun kinderen te voorzien. Idem van hun echtgenoten. Dat heeft o.a. gevolgen voor de vraag of die kinderen of echtgenoten financiële hulp kunnen vragen en krijgen van de overheid. Ook als het gaat om bijvoorbeeld uitvaartkosten.

Ook tot andere soort hulp kan men verplicht zijn. Een Nederlandse strafrechter heeft mensen veroordeeld, die niets deden toen hun buurman voor hun ogen een hartaanval kreeg en later overleed. Zij hadden een arts moeten waarschuwen en een ambulance moeten laten komen.

Dus ja, in bepaalde situaties is men strafbaar als men geen hulp verleent aan mensen, familie of niet. Dat zal in België niet veel anders zijn dan in Nederland.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >