Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Copyright op graven van bekende Nederlanders


13 juni 2004

Vraag nummer: 3175  (oude nummer: 4413)

Hallo,

Ik maak een site over Bekende Dode Nederlanders. Nu maak ik foto's van graven van deze bekende Nederlanders. Ik zet deze foto's op internet. Is het nu zo dat ik dan van ieder familielid / rechthebbende officieel toestemming moet hebben of kan ik volstaan met op verzoek de foto weg te halen? Voorts gebruik ik ook portretjes welke ik op internet vind en waar geen (c) bij staat, mag dat ook?

Dank voor uw antwoord.,
Met vriendelijke groet,
Peter Faase

Antwoord:

Geachte heer,

Het antwoord op uw vraag is in feite reeds gegeven in mijn antwoord op vraag 1875, waarin ook naar andere vragen wordt verwezen. U kunt de vraag snel vinden door het woord 'fotograferen' bij Zoeken in te typen.
Wanneer bij een foto staat dat er copyright op rust, mag u de foto niet gebruiken zonder toestemming. Dan gaat het niet om het portretecht van de afgebeelde persoon, maar om de rechten van de maker of de uitgever.

Ik heb uw site overigens vorige week bekeken, na een tip van een bekende. Een heel leuk initiatief. Ik hoop dat het een beetje gaat groeien, want zo'n site komt pas tot zijn recht als hij uitpuilt van de namen en gegevens.

Er was één ding op uw site, dat ik wat ongelukkig vond. Dat is dat van iedere overledene de doodsoorzaak genoemd wordt, voor zover die bekend is, natuurlijk. Dát is nu een aspect dat sterker tegen de privacy van de overledene ingaat dan het gebruik van een foto van diens graf. Bovendien is de doodsoorzaak van iemand vaak bitter toeval, wat helemaal niets zegt over de persoon, diens leven of ideeën. Ik zou het weglaten, tenzij het echt functioneel is. Bijvoorbeeld dat een ontdekkingsreiziger op de Pool overleed of een schrijver in een goelag, dat zegt iets over de persoon en diens werk. Maar of iemand aan een griepje, ouderdom of kanker overlijdt is gewoonlijk volstrekt irrelevant.

Ik wens u veel succes met de site.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE