Contractbreuk door overlijden? (huur bedrijfspand)


6 november 2008

Vraag nummer: 5833  (oude nummer: 11620)

Beste,
Graag had ik geweten of er sprake kan zijn van contractbreuk door overlijden.
Mijn stiefpa huurde een handelspand om een taverne uit te baten. Eind augustus werd bij hem een vergevorderde kanker vastgesteld en verleden week is hij overleden. Tot 3 weken voor zijn dood heeft hij de taverne blijven uitbaten. Mijn ma heeft verschillende keren de eigenaar telefonisch gecontacteerd om het overlijden te melden en om te vragen wat er verder moest gebeuren met de inboedel. Geen reactie van de eigenaar, gisteren wél zijn boekhouder die telefonisch contact opnam en meteen begon over contractbreuk! Mijn ma en stiefpa waren niét getrouwd, hadden geen kinderen samen en alle bezittingen staan op mijn ma's naam, altijd zo geweest. Is hier sprake van contractbreuk en wat kunnen die eigenaar en boekhouder eventueel ondernemen?
Hartelijk dank bij voorbaat.
N.Leroy

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U mailt vanaf een Belgisch e-mailadres, wat doet vermoeden dat het om een situatie in Belgie gaat.

In Nederland is het zo dat de erfgenamen gewoon gebonden zijn aan het huurcontract en de huur moeten voortzetten volgens de afgesproken termijn, dan wel kunnen opzeggen tegen de afgesproken - waarschijnlijk in een huurcontract opgenomen - termijn. Het contract vervalt niet op het moment dat de huurder overlijdt.
Ik neem aan dat uw moeder de taverne niet verder wil uitbaten, maar zij is toch gebonden aan het huurcontract.

Zij moet eerst eens beginnen met onmiddelijk de huur schriftelijk (!) op te zeggen tegen de eerst mogelijke termijn. Dit soort zaken regelt men niet telefonisch. En vervolgens in overleg te treden over een nette afwikkeling van de zaak.
Misschien had uw vader ook een boekhouder of accountant die van advies kan dienen.
Als u(w moeder) er niet uit komt, is het verstandig een advocaat te raadplegen. En snel te handelen, want tijd kost geld in dit soort situaties.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE