Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Concurrentiebeding


19 februari 2020

Vraag nummer: 60094

Beste Dhr van der Putten, in okt 2018 ben ik noodgedwongen in de ziektewet gegaan nadat ik een conflict heb gehad over overuren. Hier was niet over te communiceren met mijn oude baas. Na een half jaar ziektewet heb ik er voor gekozen om terug in de zorg te gaan daar ik er emotioneel helemaal doorheen zat. Er staat een concurrentiebeding van 2 jaar in de straal van 25 km rondom het bedrijf in mijn contract. 9 jaar geleden ben ik in de uitvaart gegaan omdat de zorg fysiek te zwaar voor mij is, maar zoals ik al aangaf heb ik mei 2019 deze stap terug in de zorg noodgedwongen genomen. Nu na ruim 9 maanden heb ik ernstige lichamelijke klachten en wil het concurrentiebeding aanvechten zodat ik terug kan in de uitvaartbranche waar mijn passie ligt. Kunt u me hierin adviseren?
Met vriendelijke groet, X

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Hier kan ik u helaas niet over adviseren. Ik heb slechts enige kennis van de regelgeving over begraven en cremeren, maar uw vraag ligt op het terrein van het arbeidsrecht. Daar weet ik niets van. Het spijt me.

Ik zou echter de neiging hebben om het praktisch te benaderen. Wat zijn de gevolgen van het beding? Een boete? Een rechtszaak? Dat laatste kost uw voormalige werkgever (ook) (veel) geld, zodat ik denk dat het voor hem niet de moeite loont om er werk van te maken, voor dat resterende halve jaar. Misschien is het conflict uit najaar 2018 wel grotendeels aan hem te danken, in welk geval het onredelijk is om u aan (de hele termijn van) het concurrentiebeding te houden. Een rechtszaak kan ook publiciteit opleveren, waarbij uw oude werkgever als slechte werkgever in beeld komt. Zit hij daar op te wachten?

Ik zou de neiging hebben om het beding te negeren en om als er gedonder van komt, niet te schrikken van een eventuele brief van een advocaat, maar het op een rechtszaak aan laten komen. Juist dan kunt u de onredelijkheid van de vorige werkgever breed uitmeten. Dan is het onredelijk om u aan de volle 2 jaar te houden. En er gaat zoveel tijd over een rechtszaak heen, dat het weer najaar is en 2 jaar voorbij zijn, voordat u er erg in hebt.

Maar dat is wat ik zelf in uw omstandigheden zou doen. Ik durf niet te zeggen dat dat een goed advies is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE