Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Broer kondigt nu al inzage boekhouding aan


5 april 2004

Vraag nummer: 3043  (oude nummer: 4193)

Geachte M

Mijn broer vertelde mij, dat als mijn moeder(73) zou komen te overlijden, hij er gelijk een jurist op zou zetten, om moeders boekhouding door te spitten. Hij wil precies weten wie, wat en hoeveel gekregen heeft. Ik vind dat schending van mijn moeders privacy, die zij ook na haar dood moet hebben. Mijn moeder heeft nu het gevoel, dat ze niet meer vrij over haar uitgaven kan beschikken.
Uiteraard heb ik er geen problemen, dat op het moment van overlijden, hij haar financiele status inziet, maar het proberen te achterhalen of hij in leven, misschien tekort gehad heeft, vind ik ziekelijk!
Is er een mogelijkheid om dit te voorkomen.

Met vriendelijke groet,

annet van dijk

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De aangekondigde actie is er één in de categorie dommigheid en onbenul. En wekt verder ook weinig sympathie.
Een particulier hoeft geen boekhouding te voeren. Als een moeder of vader een of meer kinderen (financieel) zou willen bevoordelen boven andere kinderen, dan is niet meer te achterhalen als iemand gewoon al zijn bankafschriften na een bepaalde tijd weggooit.

Maar wellicht is het wel heel prettig dat uw broer dit soort uitspraken doet. Want dan heeft uw moeder de kans om hem voor te zijn. Ze kan alle paperassen waarvan zij vindt dat hij er niets mee te maken heeft, weggooien of aan een ander geven.
Hoe kan uw moeder verder problemen voorkomen? Zij kan een testament laten opstellen en een ander persoon algehele volmacht geven als executeur testamentair. Een erfgenaam, zoals uw broer, heeft natuurlijk recht op een erfdeel of de legitieme en op volledige verantwoording. Maar dat geldt voor de verdeling van de nalatenschap. En niet voor het verleden van moeders handelen.

Overigens zijn er in uitzonderingssituaties soms wel rechtmatige aanspraken van kinderen, als ouders bewust kort voor hun overlijden, een zeer groot deel van hun vermogen een bepaalde richting uit schuiven. Maar uit uw verhaal maak ik niet op dat uw moeder erg oud en ziek is en haar einde ziet naderen en nu bijvoorbeeld alles snel aan 1 kind geeft. Want dan zouden anderen terecht klagen.

In uw geval, met zo'n zoon/broer, zou ik uw moeder zeker een afspraak bij de notaris laten maken.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE