Begrafenis in Nederland (vanuit Frankrijk)


29 oktober 2008

Vraag nummer: 5802  (oude nummer: 11558)

Wonend in Frankrijk, willen wij toch in NL/Eindhoven begraven worden. Met wie kunnen we kunnen we nu al kontakten cq afspraken maken om op zo'n moment niet bezig te hoeven zijn met alle noodzakelijke regelingen.

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt nu al allerlei afspraken maken met uitvaartondernemers, maar ik denk eerlijk gezegd dat dat weinig zinvol is. Iedere uitvaartondernemer, zowel in Frankrijk als in Nederland, zal binnen 24 uur na een overlijden het nodige kunnen regelen. En ik ken uw leeftijd niet, maar als u misschien nog 10, 20 of 30 jaar te gaan hebt, is het eerder onhandig dan handig om nu te veel in detail regelingen te treffen, omdat dan allerlei omstandigheden gewijzigd kunnen zijn.
Dus als u bij een overlijden contact opneemt met een ondernemer in Frankrijk (i.v.m. eerste noodzakelijke verzorging en koelen van het lichaam) en een ondernemer in Nederland, komt alles goed. U kunt beide ondernemingen een offerte laten uitbrengen voor het transport en de goedkoopste kiezen. Daar zit verder niets ingewikkelds aan vast.
Het papierwerk van zo'n transport is ook niet ingewikkeld en heel eenvoudig op het gemeentehuis van uw woonplaats te regelen, wanneer aangifte wordt gedaan van het overlijden.
Afhankelijk of u in het zuiden of het noorden van Frankrijk woont, is de keuze voor transport per vliegtuig of per auto waarschijnlijk ook snel gemaakt. Dat hoeft u allemaal niet uit te zoeken, dat weet de uitvaartondernemer wel.

Welke uitvaartondernemingen in of rond Eindhoven diensten aanbieden kunt u vinden op deze site, via de Adressengids. U klikt links op de button Adressengids, vervolgens krijgt u een lijstje met categorien dienstverleners. Dan vult u rechts bij 'Zoek een bedrijf of instelling' in: begrafenisondernemingen en de plaats Eindhoven. Dan krijgt u een lijstje van bedrijven.

Iets anders is dat het wellicht verstandig is om nu al een begraafplaats uit te zoeken waar u begraven zou willen worden. Want daar zijn geen lijsten van op internet en men moet - in mijn ogen - zo'n plaats zelf bezoeken en vergelijken met in het achterhoofd de idee 'Zou ik hier naar toe willen om het graf van mijn man/vrouw te bezoeken?'
Dat moet je zelf gezien hebben.
Wellicht hebt u dan al een voorkeur voor een bepaalde plek of een bepaald vak en kunt u al een graf reserveren. Wellicht maakt de precieze plek u niet zoveel uit en neemt u alleen de beslissing dat die begraafplaats het wordt.
Bij de keuze van de begraafplaats moet u ook nog het volgende bedenken. Sommige begraafplaatsen hebben strikte regels voor grafmonumenten: alleen staand, of alleen liggend of van een klein of van een groot formaat. Sommige mensen hebben andere wensen en het is goed om dat tevoren te zien en te bedenken en niet achteraf tot de slotsom te moeten komen dat u er eigenlijk niet gelukkig mee bent.

Ook een begraafplaats kan natuurlijk een begrafenis op korte termijn regelen; meestal moet die 2 werkdagen tevoren zijn aangemeld.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE