Aanhanger als lijkwagen


31 augustus 2002

Vraag nummer: 969  (oude nummer: 1299)

Thu Aug 9 19:34:14 2001

Mijn vader ligt heel slecht, en nu hebben we met een uitvaartverzorger gesproken en die zegt dat we hem moeten begraven met een lijkauto ( hij zegt consequent rouwauto ). wij willen pa graag zelf wegbrengen op een aanhanger achter zijn Mercedes uit 1963.
Als we de aanhanger zwart spuiten moet dat toch kunnen?

Joost de Mol

Antwoord:

Geachte heer De Mol,

De wet geeft geen regels voor het gebruik van een lijkwagen of een ander vervoermiddel. Op de startpagina van Uitvaart.nl staat al enige dagen een foto van een fiets-met-kist-zijspan. Een voorbeeld van hoe het kan.

Sommige gemeenten hebben nog in hun APV staan dat vervoer naar de begraafplaats of het crematorium dient te geschieden met een daartoe geƫigend vervoermiddel. Daarmee wordt vaak een lijkwagen (rouwauto mag je ook zeggen) bedoeld. Maar ik denk dat als je een kist op een aanhangwagen zet, mits het een degelijke aanhangwagen is, dat dat ook mag. Het gaat er maar om dat iemand niet zomaar in de achterbak van een auto wordt gedumpd, maar dat het een beetje met respect en technisch deugdelijk kan. Over wat 'met respect' is, is een begrip dat de afgelopen tien jaar aardig is opgerekt. Een aanhanger zouden we 25 jaar geleden aanstootgevend hebben gevonden voor het vervoer van een overledene. Nu geeft het uitdrukking aan persoonlijke intenties.
En je hoeft die aanhanger niet zwart te maken.

mr W. van der Putten

9 augustus 2001

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn