Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

5 dagen na overlijden.


2 februari 2002

Vraag nummer: 672  (oude nummer: 595)

Waarom wordt er meestal 5 dagen in acht genomen alvorens de begravenis/crematie mag plaatsvinden en waarom is overlijden voor of na 12.00 uur dan zo belangrijk?

Antwoord:

Geachte heer Bogers,

Het is niet zo dat een begrafenis of crematie pas na 5 dagen plaats MAG vinden. De termijn van 5 dagen wordt vaak genomen als compromis tussen het tijdig zo veel mogelijk mensen op de hoogte stellen van het overlijden en de zaak niet onnodig te rekken en het belang van de volksgezondheid. In de wet staat dat een begrafenis of crematie niet eerder dan 36 uur na het overlijden en niet later dan op de 5e dag na die van het overlijden plaats mag vinden. Mag men kan ontheffing krijgen om eerder of later te begraven of te cremeren.

Overlijden voor of na 12.00 uur is (dus) nergens voor van belang. Ik hoor dat verhaaltje wel vaker, maar het is op niets gebaseerd en heeft geen enkel gevolg.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

-----
Naschrift:
Per 1-1-2012 is de wet gewijzigd. Artikel 16 Wet op de lijkbezorging schrijft voor dat begraving of crematie uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaats moet vinden. Overigens blijft nog wel uitstel mogelijk. Dan moet men als vanouds verlof van de burgemeester voor uitstel vragen (artikel 17 Wet op de lijkbezorging). Dan kan het.

Zie ook Tijd tussen overlijden en begrafenis en Termijn begraven en cremeren na wetswijziging in 2010.


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Met vragen zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >