Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Zweden wet op lijkbezorging


6 november 2007

Vraag nummer: 5041  (oude nummer: 9853)

L.S.,
Is het waar dat men in Zweden zelf als nabestaande bepaalt wanneer men zijn/haar overleden echtgenoot wenst te begrafen/cremeren?
Overleden de 1e begr. 23ste. kan/mag dit ??
gaarne uw bericht hierover. mvrgr ERH

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik ken de Zweedse wetgeving niet. Maar ik heb wel eens het verhaal gehoord dat men in Zweden een tekort heeft aan capaciteit om te cremeren. Daarom zou het soms wel enkele weken kunnen duren voordat de crematie plaats vindt. Zo ik dat verhaal heb begrepen, is dat geen keus, maar nood. De crematie is dan een 'technische' handeling, die los staat van bijvoorbeeld een rouwdienst. Dit is naar Nederlandse begrippen vreemd, omdat we hier gewend zijn dat een crematie dezelfde dag plaats vindt als de afscheidsdienst.

In Nederland is het zo dat de persoon die de begrafenis of crematie regelt, meestal de langstlevende echtgenoot, of een kind, zelf bepaalt waar iemand begraven of gecremeerd wordt. Dat zal in andere landen niet anders zijn. Men kan ook de dag en het tijdstip van begraven of cremeren zelf kiezen, binnen de grenzen van de wet en voor zover de begraafplaats of het crematorium tijd heeft. Men kan niet 2 uitvaarten tegelijk uitvoeren. En de wet schrijft voor dat de uitvaart uiterlijk de vijfde dag na die van het overlijden plaats moet vinden. Maar als er goede redenen voor zijn kan deze termijn worden verlengd. Ik vermoed dat men in het buitenland in beginsel dezelfde regels hanteert.
Of en hoe men dan in Zweden geregeld heeft dat er binnen een bepaalde termijn een begrafenis of crematie plaats moet vinden, is mij niet bekend.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans mijn ervaring tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718). Mijn kantoor staat nog altijd onder een verkeerd nummer in de telefoongids; zie voor het juiste adres en telefoonnummer de Adressengids van deze site.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE