Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Zinken binnenkist of folie?


28 september 2021

Vraag nummer: 63616

Hallo, Als een overledene een landsgrens overgaat, moet het lichaam dan vervoer worden in een zinkenbinnenkist, bodybag of in een folie ingewikkeld worden? Ik heb dit wel een gehoord en lees het nergens in uw antwoorden.
En hoe moet je dan omgaan met die extra omhulling bij begraven / natuurbegraven of cremeren?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn geen wettelijke verplichtingen in Nederland (meer) dat internationaal transport moet plaatsvinden in een kist met een zinken of loden binnenkist of de bodybag. Dat was 30 jaar geleden zo.

In het Verdrag van Straatsburg inzake het vervoer van lijken uit 1973 staat alleen dat een kist ondoordringbaar moet zijn. Dat betekent dat de kist geen vocht en geen geurtjes mag kunnen lekken. Maar deze regels gelden alleen voor de landen die 'partij' zijn in dit verdrag en het hebben geratificeerd. Partij zijn betekent zoiets als 'deelnemer zijn' en dat zijn alleen Europese landen, maar niet allemaal. Voor buiten Europa gelden geen regels.

In de praktijk is het zo dat vliegmaatschappijen eigen regels hanteren voor het vervoer van overledenen. En dat je daar mee te maken hebt, ongeacht wat lokale regels zijn.

In Nederland was geregeld dat als iemand die uit het buitenland kwam, begraven moest worden, 'de ondoordringbaarheid van de kist moest worden opgeheven'. Dat kwam er op neer dat er een paar gaten in de (binnen)kist moesten worden gemaakt, zodat er zuurstof bij het lichaam kon komen.

Maar begraafplaatsen, natuurbegraafplaatsen en crematoria kunnen ook eigen regels hanteren en eisen tegenwoordig bijna allemaal dat een eventuele zinken binnenkist of folie helemaal verwijderd moet worden. Dan moet iemand naar een andere kist worden overgebracht of zonder kist begraven worden. Dat laatste kan ook.

Het kan nog wel eens zo zijn dat landen eigen regels hebben voor de invoer van overledenen. Italië bijvoorbeeld is geen partij in de Overeenkomst van Straatsburg en eist o.a. een zinken binnenkist bij vervoer, zo heb ik onlangs gehoord.

In de subrubriek 'Buitenland' staan vergelijkbare vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >