Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Zelfdoding in buitenland; vragen over vervoer


24 november 2013

Vraag nummer: 36497

een vriend heeft in het buitenland (buiten europa) zelf een einde aan zijn leven gemaakt. Hoe groot is de kans dat hij niet naar zijn thuisland mag worden gebracht (europa)? En hoeveel tijd is daarvoor nodig?
Moet iemand naar het land van overlijden om dat te regelen of kan dat op afstand?
Met vriendelijke groet,
Bos

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De kans dat uw vriend niet naar zijn thuisland vervoerd mag of kan worden is nihil. Met andere woorden: dat kan altijd. Feitelijk is het altijd mogelijk. Wettelijk ook. De vraag is alleen of dat het ook financieel mogelijk is, door een verzekering of voldoende eigen geld.

Hoeveel tijd nodig is voor vervoer, valt niet te zeggen. Er is veel buitenland buiten Nederland, ook buiten Europa, dus er zijn veel verschillende regels. Maar ieder land zal waarschijnlijk wel op de een of andere manier een vorm van onderzoek kennen, bij zelfdoding. Politieonderzoek en/of lijkschouwing. In elk normaal land zal men willen onderzoeken of echt wel sprake is van zelfdoding en niet van moord of doodslag. Hoeveel tijd dat onderzoek kost en wanneer het stoffelijk overschot kan worden vrijgegeven, zal bepalen wanneer vervoer naar Nederland of een ander land in Europa plaats kan vinden.

Als de betreffende persoon Nederlander is, kunt u de ambassade van Nederland in het land van overlijden vragen om hulp of een toelichting op de gebruikelijke gang van zaken.
Als de betreffende persoon een andere nationaliteit heeft, kunnen nabestaanden diens ambassade in het land van overlijden om hulp en bijstand vragen.

Of iemand naar het land van overlijden moet om dingen te regelen, kan ik natuurlijk ook niet zeggen. Uw vraag zegt niets over het land van overlijden en/of de nationaliteit van de overledene. Dan kan ik ook niet zeggen wat voor dat land gangbaar is. Maar gebruikelijk is dat nabestaanden via de ambassade van de nationaliteit van de overledene advies krijgen over hoe men de overledene snel weer naar huis kan krijgen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals bijvoorbeeld: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE