Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wet op lijkbezorging igv overlijden in buitenland


3 juli 2017

Vraag nummer: 51200

Goedemiddag Mr van der Putten,

Momenteel wordt iemand vanuit het buitenland gerepatrieerd. Persoon is afgelopen vrijdag overleden en het is nu nog niet bekend hoe lang het gaat duren voordat de overledene in NL zal arriveren. Dan kan de familie pas beginnen met "het inzien van de dood". Mijn vraag: Hoe lang na aankomst in NL, moet overledene uiterlijk worden begraven/gecremeerd? En wie geeft toestemming voor uitzondering hierop? Is dat ook Min van Justitie?

Hartelijke groet,
Angelique Valk

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het Besluit (niet de Wet) op de lijkbezorging heeft een regeling voor het invoeren van overledenen uit het buitenland. Dat Besluit kunt u vinden op de site Wetten.nl. Dan kunt u rechts de titel (Besluit op de lijkbezorging, dus) invoeren en links 'AMvB's en andere Koninklijke Besluiten' aanklikken (het Besluit op de lijkbezorging is een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB)). Dan kunt u de artikelen over de invoer uit het buitenland lezen.

Wat die regeling is en hoe die toegepast moet worden, kan men ook lezen in het Handboek Wet op de lijkbezorging en in het Thematisch handboek lijkbezorging, uitg. SDU.

Soms kan men aan de hand van een buitenlands verlof in Nederland direct begraven of cremeren. Soms moet men bij de gemeente waar wordt begraven of gecremeerd een verlof tot begraven of cremeren aanvragen. Dat hangt af van de vraag uit welk land de overledene komt.

Ik weet niet wat u bedoelt met 'ook Min van Justitie'. Hoezo 'ook'? De minister of het ministerie van Justitie heeft niets te maken met de invoer van overledenen.

Er is geen termijn vastgesteld hoe snel iemand moet worden begraven of gecremeerd. In principe zo snel mogelijk, maar het kan niet altijd heel snel. Als een begraafplaats of een crematorium een aantal dagen geen plek voor een nieuwe plechtigheid heeft, kan het niet snel. De familie wil soms ook niet heel snel. De wetgever stelt geen termijn maar laat het over aan de wijsheid en wensen van de opdrachtgever.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE