Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Welk recht van toepassing? (Overlijden en uitvaart in Duitsland)


26 mei 2009

Vraag nummer: 6566  (oude nummer: 13089)

De vader van een kennis is overleden. De man woonde 30 jaar in Duitsland, woonde daar samen (niet gehuwd) en is daar onlangs overleden. De partner heeft zonder overleg de opdracht tot lijkbezorging gegeven, de kennis kreeg vervolgens de rekening. Hij had namelijk wel getekend om de urn in ontvangst te nemen (dat was wel afgesproken). Is het Duitse erfrecht van toepassing en heeft dit gevolgen voor wie de kosten nu zijn?

Antwoord:

Geachte heer,

In Duitsland zal het vast ook zo zijn dat de kosten van de uitvaart door de ondernemer of het crematorium in rekening kunnen worden gebracht bij de persoon die de opdracht voor de uitvaart of crematie heeft gegeven. Niet direct bij de erfgenamen. De opdrachtgever kan de kosten waarschijnlijk wel verhalen op de nalatenschap en/of erfgenamen.

Dit heeft juridische en praktische redenen. Met de opdrachtgever gaat de ondernemer een contract aan, niet met hem onbekende personen. Voorts is meestal helemaal niet bekend wie de erfgenamen allemaal wel of niet zijn; soms is er nog een wettige echtgenoot (m/v), ook als iemand al lang met een ander samenwoont; soms zijn er nog onbekende kinderen. In sommige gevallen heeft een notaris jaren lang werk om uit te zoeken wie de erfgenamen zijn en voor welk deel. Zo lang hoeft een ondernemer natuurlijk niet op de betaling van een nota te wachten.

Ik durf niets over het Duitse erfrecht te zeggen, maar denk met 99% zekerheid dat het in Duitsland net zoals in Nederland is, zoals hiervoor beschreven.

In Nederland is het zo dat de opdrachtgever van de uitvaart de kosten mag verhalen op der erfgenamen. Vermoedelijk is dat in Duitsland ook zo. De opdrachtgever kan het geld voorschieten, maar is het wel zo praktisch om de rekening direct aan een of meer erfgenamen te laten sturen. Dat scheelt gewoon een omweg.

Ik weet niet of het Duitse of Nederlandse erfrecht van toepassing is. Maar vermoedelijk kan uw kennis afstand doen van de erfenis als hij wil en dan zal hij ook de uitvaart vermoedelijk niet hoeven te betalen.

Uw kennis kan de vraag voorleggen aan een notaris, maar die zal dan ook meer gegevens moeten hebben, bijvoorbeeld of de man/vader zijn vaste woonplaats in Duitsland had, of er zoiets als een samenlevingsovereenkomst met zijn partner was, of er een testament is, etc.
Hij kan de vraag ook telefonisch voorleggen aan de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93 (25 cent per minuut). De deskundige medewerkers van de Notaristelefoon zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >