Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Waarom verzegelde loden kist (begraven in Frankrijk)


20 mei 2014

Vraag nummer: 38496

Mijn vader woonde al enkele jaren in Frankrijk toen hij zelfmoord pleegde. Wat ik toen der tijd begrepen heb is dat de reden geweest waarom hij gebalsemd en in een zinken kist die verzegeld werd moest begraven is (cremeren mocht niet) Ook mocht bijv. De kist niet de Franse grens over.... Is dit een normale gang van zaken?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U schrijft helaas niet wanneer, in welk jaar, uw vader overleed. Dan kan ik ook niet nakijken welke wetgeving eventueel van toepassing was.

Maar begrijp ik het goed dat hij in Frankrijk begraven is? Dan is het vreemd dat het lichaam gebalsemd en in een zinken kist begraven is, omdat balsemen en een zinken kist vooral gebruikt werden voor internationaal transport. Waarschijnlijk was er dan een andere reden om het lichaam zo gaaf en ongeschonden mogelijk te bewaren.

Ik heb uit uw korte verhaal de indruk dat destijds toch niet helemaal vast stond dat sprake was van een zelfmoord en dat de Franse justitie het stoffelijk overschot ter beschikking wilde houden voor nader onderzoek naar moord of doodslag. Dan zou inderdaad crematie en vervoer naar het buitenland verboden kunnen worden. De zinken kist en verzegeling van de kist zijn voorzorgsmaatregelen om eventueel nieuw onderzoek te kunnen doen.

In bijzondere gevallen zou dat op dit moment, anno 2014, ook in Nederland kunnen gebeuren: dat de officier van justitie onderzoek laat doen op het stoffelijk overschot bij een verdacht overlijden en dat hij bepaalt dat het lichaam alleen mag worden begraven in Nederland om de mogelijkheid van verder onderzoek open te houden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE