Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vraag Straatsburg overeenkomst


20 februari 2023

Vraag nummer: 66165

Goedendag ,

Ik heb een vraag voor mijn studie.
Welke landen hebben de Straatsburg overeenkomst ondertekend ik kan nergens vinden op internet .

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het Verdrag van Straatsburg inzake het vervoer van lijken uit 1973 is gepubliceerd in het Tractatenblad (trb-1975-95) en dat is op internet te vinden. En wel op de site www.officielebekendmakingen.nl waar alle wetten, verdragen en andere officiële publicaties te vinden zijn die in het Staatsblad, Tractatenblad, Gemeenteblad, Staatscourant, provinciale bladen etc. zijn gepubliceerd.

U kunt het ook googlen, maar dan moet u wel wat meer weten dat alleen 'Overeenkomst van Straatsburg', want er zijn op dit moment 889 Verdragen van Straatsburg. U moet erbij aangeven dat het om het vervoer van lijken gaat. Dan blijft er maar 1 verdrag over. Dat krijgt u meteen op het scherm. Althans, ik wel.

Internationale verdragen zijn een beetje een lastige materie. De landen die samen het verdrag sluiten, ondertekenen het verdrag. De namen van die landen staan gewoon onder aan het verdrag.
Echter, voor die landen 'werkt' het verdrag nog niet. Soms wel nooit. Een verdrag moet namelijk na de ondertekening worden goedgekeurd door de nationale parlementen en vervolgens kan de tekst worden geratificeerd. Pas na de ratificatie is de tekst voor een land geldig. De landen voor wie een overeenkomst geldt, zijn de 'partijen'.

Maar waar kunt u vinden welke landen een overeenkomst hebben getekend en vervolgend hebben geratificeerd? Er zijn landen die het verdrag nooit hebben getekend, omdat ze als land nog niet bestonden op het moment van de totstandkoming en ondertekening in 1973. Voor het Verdrag van Straatsburg geldt dat voor o.a. Estland en Slowakije. Er zijn ook landen voor wie het verdrag nooit is gaan werken, zoals Suriname, dat in 1973 deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden, maar in 1975 zelfstandig werd.

Dit soort gegevens is opgenomen in de Verdragenbank, die eerst werd bijgehouden door het ministerie van Justitie en nu door het ministerie van Buitenlandse zaken. Via internet is deze databank ook te raadplegen: https://verdragenbank.overheid.nl/nl/Verdrag/ZoekUitgebreid

Daar kunt u zoeken naar de Overeenkomst inzake het vervoer van lijken, van 26 oktober 1973 van Straatsburg. Voor Nederland is deze overeenkomst in werking getreden op 11-11-1975. Van het Koninkrijk der Nederlanden is per 1-1-1986 Aruba toegetreden.
Het verdragsnummer is 002388. Alle gegevens kunt u vinden onder https://verdragenbank.overheid.nl/nl/Verdrag/Details/002388
Onder 'partijen' staan de landen voor wie het verdrag werkt. Het is verstandig om ook even te kijken bij de voorbehouden, verklaringen en bezwaren van partijen. Staat staat o.a. welke lokale overheid of dienst of organisatie belast is met het afgeven van vergunningen of medische verklaringen als bedoeld in het verdrag.

Dit soort zaken zijn allemaal uitgebreid uitgelegd in het Handboek Wet op de lijkbezorging (1993) en het Thematisch Handboek wet op de lijkbezorging (losbladig). Maar ja, wie gebruikt er tegenwoordig nog een boek?

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >