Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vader (vanuit Duitsland) in Nederland laten begraven. Probleem.


29 februari 2016

Vraag nummer: 45381

Beste Dhr van der Putten, graag zou ik willen weten hoe ik mijn vader kan begraven. Hij is op 17-2-2016 overleden in Esterwegen Duitsland. Zijn wens was om in Nederland begraven te worden. De begrafenis ondernemer in Esterwegen doet niet zijn werk,en daardoor duurt het nu al veel te lang .Wat kunnen wij meer doen als alleen maar afwachten,en welke documenten zijn er voor nodig,we wachten nu al bijna 2 weken.MVG Gerty Speijer-Rademakers

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Allereerst gecondoleerd.
Een vreemde zaak dat uw vader nu na bijna weken nog niet in Nederland is.

De overkomst van een overledene vanuit Duitsland naar Nederland is geen enkel probleem. Er is nauwelijks een eis aan documenten. Aan de hand van zijn overlijdensakte en een eenvoudig briefje van 2 regels tekst van een plaatselijke overheid dat het om uw vader gaat en dat hij naar Nederland vervoerd wordt om daar begraven te worden, kan hij per auto naar Nederland vervoerd worden. Eenvoudiger kan bijna niet. Dat moet binnen een werkdag geregeld kunnen worden, normaal gesproken.
In Nederland kan in de gemeente waar hij begraven moet worden een verlof tot begraven worden verkregen aan de hand van dat uiterst eenvoudige reisdocument. Klaar terwijl u wacht.

Ik kan ook niet bedenken waarom er vertraging is.

Mij valt te binnen dat men soms in Duitsland nog een origineel geboortebewijs van de overledene wil hebben, voordat men een akte van overlijden afgeeft. Wat voor sommige Nederlanders een probleem is, bijvoorbeeld omdat zij in het voormalige Nederlands-Indie zijn geboren of in Papua-Nieuwguinea in oorden waar niet zoiets als een burgerlijke stand bestaat. Misschien speelt bij uw vader ook zoiets. Dat geboortebewijs is een in mijn ogen onzinnige formaliteit, want ik snap niet wat het belang daarvan is als een akte van overlijden moet afgeven. Want soms woont iemand al decennia in Duitsland en heeft hij een paspoort en andere papieren aangaande zijn identiteit.

Als u niet weet wat het probleem is, kan niemand u helpen. Laat dat u eerst eens goed uitleggen. Als de Duitse taal een probleem is, zoek dan iemand die het Duits goed machtig is. Als u niemand kent, kan ik u nog wel helpen aan de naam van een Nederlandse uitvaartverzorger die vlak bij de grens woont en wel vaker Nederlanders uit Duitsland overbrengt en die de taal goed beheerst.

Als u er helemaal niet uitkomt kunt in de Nederlandse ambassade in Berlijn bellen en om hulp vragen. Daar zijn ambassades voor.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE