Urn vanuit Duitsland (Urnenanforderung)


3 september 2008

Vraag nummer: 5658  (oude nummer: 11214)

Wat kost het opvragen/ transporteren van een urn bij een duitse begrafenisonderneming naar een nederlandse begrafenisonderneming, ter bijzetting in onze tuin (wij zijn eigenaar). We hebben begrepen dat urnen in duitsland kennelijk nooit aan de verwanten worden afgegeven.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Voor zover ik weet ik een zogenaamde 'Urnenanforderung' van een Nederlands uitvaartinstituut nodig. Men mag inderdaad een asbus niet rechtstreeks aan nabestaanden afstaan. Duitsland kent de zogenaamde Friedhofszwang; de asbus mag alleen naar een begraafplaats of columbarium worden overgebracht.

Ik denk dat een begraafplaatshouder of crematoriumhouder een dergelijke Anforderung kan doen. Maar u wilt de urn bijzetten in uw tuin.
Een instelling die in zo'n geval een Anforderung kan doen is de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl), die daarvoor alleen administratiekosten rekent. De urn kan per post of koerier worden verzonden, of (op afspraak) zelf worden opgehaald.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn