Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Urn meenemen naar Amerika en Indonesië


28 januari 2018

Vraag nummer: 53554

Geachte heer van der Putten,

Ik heb de volgende vraag. Nabestaanden willen stoffelijke resten laten cremeren na opgraving. Daarna vertrekt opdrachtgever naar Amerika en reist daarna van Amerika door naar Indonesië waar men de as wil verstrooien. Zijn er bepaalde documenten nodig voor het vervoeren van de urn naar Amerika en Indonesië? Bij voorbaat dank.
Vriendelijke groeten René

Antwoord:

Geachte heer,

Er is voor het vervoer van as naar Amerika en Indonesië geen officieel document van de overheid nodig. Voor het gevoel van nabestaanden is het vaak prettig toch 'iets' te hebben; men kan bij het crematorium een crematieverklaring vragen. Ook in de Engelse taal.

Zie de vele vergelijkbare vragen over het vervoer van as in de subrubriek 'Vervoer as buitenland'.

Wat betreft Indonesië kreeg op vorig jaar juni een specifieke vraag of er nieuwe regels waren.
De vraag was: "Wij zijn van plan om de as van onze tante mee te nemen en te overhandigen aan haar zoon in Manado. Ik heb aan de ambassade van Indonesie gevraagd wat de voorwaarden zijn. Wij kregen als antwoord deze link, http://www.new.indonesia.nl/index.php/en/2012-11-12-07-48-27/transporting-the-remains-ashes. Als ik dan uw antwoorden lees op soortgelijke vragen, mag ik dan concluderen dat het toezicht hierop niet zo streng is?"

Mijn antwoord was: "Uw conclusie klopt. Ik geef al ruim 30 jaar mensen in overweging om het simpel te houden en ik heb nog nooit gehoord dat dat een probleem opleverde.

Ik vermoed ook de dat voorwaarden die op de site van de ambassade staan een soort richtlijn is, maar geen wetgeving. In wetgeving worden dit soort bureaucratische details niet geregeld, in geen enkel land. Ze zijn ook niet functioneel.
Deze richtlijnen zijn niet nieuw, maar staan al vele jaren op de site van de ambassade.

Mensen die zich er prettig bij voelen om de richtlijn van de ambassade te volgen moeten dat zeker doen. Ik wil mensen niet stimuleren om zich niet aan een wet te houden. Maar dit is volgens mij geen wet en enkele onderdelen zijn niet uitvoerbaar. En ik heb nog nooit gehoord dat iets of iemand dit controleerde."

Op een eerdere vraag uit mei 2017 schreef ik dat geen vergunningen nodig waren en noemde ik ook een aantal eerdere vragen over het vervoer van as naar Indonesië.
In augustus meldde de vragenstelster dat er inderdaad geen enkel probleem was bij de diverse douanes en bij het verstrooien van de as.

Het is altijd fijn als mensen even melden hoe adviezen uitpakken. Ook, als ze niet goed uitpakken, zodat andere mensen gewaarschuwd kunnen worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >