Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaartverzorging in het buitenland


31 oktober 2007

Vraag nummer: 5023  (oude nummer: 9827)

Geachte heer, mevrouw,

Na lang zoeken kan ik nog steeds niet de antwoord op mijn vraag vinden. Ik woon in Nederland maar ben geboren in Polen. Ik heb de Nederlandse en Poolse nationaliteit. Omdat ik bijna geen familie in Nederland heb wil ik dan ook graag in Polen worden begraven. Hiervoor wil ik mij goed laten verzekeren. Na lang zoeken kan ik nog steeds niet de juiste uitvaartverzekering vinden die een uitvaart verzorg/regelt in het buitenland. Kunt u mij misschien helpen?Zo loop ik namelijk al een paar jaar onverzekerd rond.

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het verbaast me niet dat u al een paar jaar zoekt, want een uitvaartverzekering die in het buitenland een uitvaart verzorgt, bestaat gewoonweg niet. En dat is ook logisch, want geen enkele Nederlandse verzekeraar kan het zich permitteren om in allerhande buitenlanden mensen te hebben die aldaar uitvaart verzorgen. Daarvoor komt het veel te weinig voor. Het zou de kosten van een verzekering explosief doen stijgen.

Maar er is wel een oplossing voor uw probleem. U moet namelijk geen natura-verzekering nemen (die 'regelt, zorgt en betaalt' zoals jarenlang de zeer geslaagde slogan van een grote verzekeraar was), maar een kapitaalverzekering, die een bedrag uitkeert.

Het kan nu eenmaal als iemand in het buitenland begraven wil worden, niet anders dan dat er twee ondernemingen bij betrokken zijn: een in Nederland en een in het buitenland. Dat is hetzelfde als wanneer een Nederlander ergens in het buitenland op vakantie overlijdt: dan zijn er twee ondernemingen nodig. Een die in het land van overlijden het lichaam verzorgt, de formaliteiten regelt en het lichaam op transport zet. En een andere onderneming die in het land van aankomst voor het transport vanaf het vliegveld zorgt, eventueel een rouwdienst organiseert, de papieren voor begrafenis of crematie regelt en de uitvaart verder uitvoert.

Als een verzekering een bedrag uitkeert, kunnen in beide landen de beide ondernemingen van die uitkering betaald worden, ieder voor hun aandeel in het geheel. Ik adviseer u om een dergelijke verzekering waarbij geld wordt uitgekeerd, af te sluiten bij een niet-commerciële verzekeraar die u ook garandeert dat de uitkering waardevast is, zodat de hoogte meegroeit met de jaarlijkse inflatie. Niet-commerciële verzekeraars zijn verenigingen. Landelijk o.a. Yarden, Dela en Monuta, maar ook regionaal zijn er goede zoals CUVO in Den Haag, Algemeen Belang in Groningen, Coöperatie PC in Amsterdam, etc. De commerciële verzekeraars bieden meestal een niet-waardevaste uitkering aan, maar daar hebt u niet zo veel aan.

Ik denk echter dat het wel verstandig is om een verzekering voor een wat hoger bedrag dan gemiddeld te nemen. Begraven is met de kosten van een graf en een grafmonument al duurder dan een crematie en uw nabestaanden hebben ook nog te maken met de transportkosten.

Het is nooit een probleem om, als u komt te overlijden, in Polen een goede uitvaartonderneming te vinden. Die zijn er zeker en familie en vrienden in Polen zullen daar te zijner tijd eventueel wel advies voor willen geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans mijn ervaring tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >