Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaart van Nederland naar Kroatie


4 november 2002

Vraag nummer: 1442  (oude nummer: 1796)

Sat Mar 10 00:47:31 2001

Ik heb een vraag met betrekking tot de Uitvaart in het buitenland. Ik ben geboren in Kroatie en wil daar ook begraven worden.
Ik ben nu woonachtig in Nederland is er een verzekering die dat dekt zo ja, welke Uitvaartverzekering en of de premie nog te betalen is.

Antwoord:

Geachte heer,
Het lijkt mij geen groot probleem om een verzekering te vinden die een begrafenis in Kroatië wil verzekeren. De vraag is alleen of het een verzekering is die alle kosten in natura wil dekken. Een 100% natura-verzekering houdt in dat de verzekeraard de kosten voor u betaalt, ongeacht wat de werkelijke kosten zijn. Men spreekt een bepaald pakket af (verzorging van de overledene, opbaring, vervoer naar mortuarium/begraafplaats, kosten van een eenvoudig algemeen graf) en voert dat uit. Bij de ene verzekerde zal het feitelijk iets goedkoper, en bij de andere voor de verzekeraar feitelijk iets duurder zijn omdat het ene rouwcentrum iets duurder is dan het andere en de ene begraafplaats iets goedkoper is dan een andere, maar per saldo draait de verzekeraar quitte.Er zijn verzekeraars die alleen een bedrag ter beschikking stellen als u overlijdt; de nabestaanden hebben met dat bedrag in handen bij wijze van spreke de keuze om uw begrafenis te betalen, of om een zeer sobere begrafenis te organiseren en van de rest van het geld op vakantie te gaan.Vaak is er ook een mengvorm: de verzekeraar zorgt er voor dat de uitvaart tegen kostprijs gedaan wordt, maar als die duurder uitvalt of wanneer men extra diensten afneemt (bijvoorbeeld een duurder graf of een koffiemaaltijd) moet de familie bijbetalen; als de uitvaart goedkoper uitvalt krijgt men bij sommige verzekeraars soms ook geld terug. (Soms is er de eis dat het geld altijd aan de begrafenis of het graf of een grafsteen besteed moet worden; bijvoorbeeld als een koopsom is gestort waarvoor fiscale aftrek was. Dan is de niet-terug-betaal-regel ook een eis van de Belastingdienst)
Nederlandse verzekeraars hebben natuurlijk geen ervaring met uitvaartkosten in Kroatië. Zij zullen daarom niet de kosten helemaal in natura willen dekken, schat ik in. Maar het is geen enkel probleem om de verzekering niet 100% natura te maken maar deels natura, waarbij een bepaald bedrag ter beschikking komt, waarmee dan de kosten betaald kunnen worden.Ik denk niet dat de premie onbetaalbaar hoeft te zijn. Het enige dat bij u anders is dan bij mensen die in Nederland begraven worden, is dat de vervoerskosten wat hoger zijn. Maar ik schat dat dit geen onoverkomelijk bedrag is, misschien iets tussen de fl. 1.500,- tot fl. 3.000,- afhankelijk van de wijze van transport. Die extra kosten zijn makkelijk extra mee te verzekeren, ook bij premies. U hebt dan gewoon een stukje aanvullende verzekering.
Ik zou als u was gewoon met wat verzekeraars contact opnemen (er staan er een aantal op deze site) en natuurlijk vertellen dat het u gaat om een begrafenis in Kroatië, zodat de vervoerskosten wat hoger zullen zijn. En wellicht zijn de graven in Kroatië wel een stuk goedkoper dan hier, zodat je op dat punt wat bespaart, wie weet. Het zou mij verbazen als daar geen goede dekking en offerte uit zou kunnen komen. Grote verzekeraars hebben natuurlijk vaker te maken met buitenlandse transporten, dus kunnen ook de kosten goed inschatten. Dat geldt vooral voor verzekeraars als de Coöperatie PC en de AVVL die in en bij Amsterdam zitten, waar naar verhouding veel buitenlanders wonen.
Overigens zou ik als ik u was altijd een offerte bij minstens 2 verzekeraars vragen en de voorwaarden goed vergelijken. De prijs/premie is niet het belangrijkste, maar wat je er voor krijgt. Het is net als wanneer je bijvoorbeeld 'een auto' voor fl. 25.000,- koopt. Als je daar een 10 jaar oude Opel Kadett voor krijgt, is het duur; als het een 1 jaar oude Omega is, is het goedkoop. Kijk en vergelijk en als u iets niet duidelijk is, moet u het altijd navragen.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE