Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaart in Algerije


27 maart 2007

Vraag nummer: 4721  (oude nummer: 9090)

hoe kan ik vanuit nederland mijn uitvaart in orde maken om in algerije begraven te worden, zodat mijn nabestaanden niks meer hoeven te regelen.

Antwoord:

Geachte heer,

Het is eigenlijk precies hetzelfde als met een uitvaart in Nederland. Men kan bij een uitvaartonderneming of een uitvaartorganisatie de uitvaart al voorbespreken, de kosten laten calculeren en afspraken maken.
Men kan desgewenst de kosten al vooruit op een speciaal deposito storten, of gewoon op een bankrekening aanhouden, als u voldoende eigen geld hebt. Als u niet voldoende eigen geld hebt, is het verstandig om een verzekering af te sluiten, zodat geld beschikbaar komt op het moment van overlijden.

Het is verstandig om met uw familie of met vrienden af te spreken wie dan de uitvaart regelt en contactpersoon of executeur is. Want ook als u zelf al het nodige vooruit regelt, zal er toch iemand moeten zijn die er op toe ziet dat alles inderdaad zo gebeurt zoals u zelf wilde. En die in staat is om beslissingen te nemen als er onvoorziene dingen gebeuren, dat kan altijd.

Het is ook verstandig om uw wensen op papier te zetten in de vorm van een codicil. Een codicil is een volledig handgeschreven brief met uw volledige naam en adres en geboortedatum, met uw handtekening er onder en de datum waarop u die brief schrijft. Die brief kunt u geven aan de persoon die toezicht moet houden en uw wensen moet uitvoeren. Het is verstandig tegen meerdere mensen te zeggen dat u zo'n codicil hebt gemaakt en hen eventueel een kopie in een gesloten enveloppe geeft, voor het geval er toch iets mis gaat. Bijvoorbeeld als de persoon die het codicil heeft net op vakantie is, of voor zijn werk 2 dagen op stap is, of als de batterij van zijn/haar mobiel leeg is en hij/zij net onbereikbaar is, juist als er actie moet worden ondernomen. Per slot moet iemand die uitvaartonderneming waarschuwen om in actie te komen.
U kunt om de paar jaar het codicil nakijken om het zien of het nog klopt en zonodig een nieuwe maken.

U kunt ook denken aan het opstellen van een testament. Maar u moet wel bedenken dat een testament vaak pas enige tijd, soms weken, na een overlijden geopend wordt. Dat helpt dus niet echt bij het regelen van een uitvaart, want vaak is dat dan te laat. Ook in het weekeinde is de notaris onbereikbaar, dus dan is er een probleem. Daarom is een codicil vaak handiger en het is nog gratis ook.
Een testament is vaak alleen van belang als er veel spaargeld is, of een eigen huis of veel dure goederen, die verdeeld moeten worden.

Zie elders op de site voor informatie over cidicillen en testamenten.

Het is niet verstandig om uw wensen alleen aan te kruisen op een standaard formulier, dat veel uitvaartorganisaties ter beschikking stellen. Zo'n formulier kan best handig zijn, maar is juridisch niet hetzelfde als een codicil of testament en is ongeldig als er onenigheid tussen nabestaanden is.

In wezen is alles hetzelfde als bij een begrafenis in een andere stad of plaats in Nederland. Alleen de afstand naar de plaats van de begraafplaats is wat langer en de vervoerskosten zullen wat hoger zijn, maar dat doet aan het principe niet af. Bij internationaal transport zijn ook meer documenten vereist, maar die kun je van tevoren niet regelen en dat is dan ook geen probleem. Want dat is allemaal standaard en het kan door een beetje ervaren uitvaartonderneming op het moment van een overlijden snel worden geregeld.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Zie over Islamitische graven in Nederland en eeuwige grafrust:


Zie over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig ook:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >