Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Toelating tot begraven


23 juli 2003

Vraag nummer: 2358  (oude nummer: 2837)

Geachte heer van der Putten,

Een inwoner van de gemeente Weert is op 20-07-2003 overleden in de stad Gent (België).
Door de stad Gent is een toelating tot begraven afgegeven, met de melding dat de overleden begraven zal worden in de gemeente Weert.
Echter het stoffelijk overschot zal niet begraven worden in Weert maar gecremeerd in de gemeente Helmond. (Overledene is inmiddels naar Nederland vervoerd).

Is het in deze situatie mogelijk dat de gemeente Weert of Helmond een verlof tot crematie afgeeft?
Zo ja, welke gemeente?

Gemakshalve verwijs ik naar een eerdere vraag die gesteld is op 23 maart 2002 waarin u als antwoord gegeven hebt dat het onderscheid tussen een verlof tot begraven of verbranden door een Nederlandse gemeente afgegeven geen enkele feitelijke of juridische betekenis meer heeft sinds de wetswijziging van 1991.
In bovengenoemde situatie betreft het een door
een Belgische gemeente afgegeven toelating (verlof) tot begraven.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik meen, hoe vreemd het ook klinkt, dat het Belgische verlof tot begraven ook gebruikt kan worden voor crematie in Helmond. Het gaat er m.i. maar om dat er een verlof tot lijkbezorging-in-brede-zin is.

Als het crematorium te Helmond meent dat alsnog een verlof tot verbranding nodig is, is dat een kwestie voor de gemeente Helmond. Dat is de algemene regel in het Besluit op de lijkbezorging (Blb): bij een stoffelijk overschot uit het buitenland dient een verlof tot begraven of verbranden te worden afgegeven voor de gemeente waar wordt begraven of verbrand. Zie artikel 14, lid 1, Blb. Maar op grond van een ruime uitleg van het 5e lid van artikel 14 is het m.i. niet nodig.

Het is in dit geval in elk geval nóóit een zaak voor de gemeente Weert om verlof al te geven. Het heeft in het geheel niets te maken met de gemeente waar iemand woonachtig was.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE