Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Terminaal in buitenland


14 juli 2009

Vraag nummer: 6708  (oude nummer: 13424)

Mijn vriendin, (Nederlands maar al 30 jaar woonachtig in Spanje) kwam op bezoek naar Nederland. Vanwege een spontane afwijking aan haar been is ze in het VU ziekenhuis beland en daar niet meer uitgekomen omdat daar geconstateerd is dat ze terminaal is. Haar wens is nu om haar laatste periode, samen met haar partner in hun woonplaats en huis in Spanje door te brengen. Ze mag niet meer vliegen waardoor haar partner in staat is om haar met de auto naar 'huis' te vervoeren om haar laatste dagen thuis door te brengen i.p.v in het ziekenhuis in Holland. Mag haar partner dat doen? Heeft het te maken met de verzekering die is afgesloten om haar onder medische begeleiding naar huis te vervoeren? Ik kan mij voorstellen dat zo een verzekering nooit is afgesloten maar iemand die in het buitenland krijgt te horen dat hij of zij terminaal is hoort toch naar huis te worden gebracht i.p.v. te wachten op vervoer terug in een huisje van zes planken? Wat is er mogelijk en wat is uw advies? Vriendelijk bedankt, Mw. XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Natuurlijk mag haar partner uw vriendin naar huis brengen. We leven in een vrij land.

Maar over wat een verzekering daarvan vindt en of een verzekeraar medische begeleiding kan bieden, kan ik geen zinnig woord zeggen. Dat moeten uw vriendin of haar partner met haar eigen ziektekostenverzekering bespreken.

Wij kunnen hier natuurlijk geen advies over geven. Deze site gaat over de regels voor begraven en cremeren in Nederland; wij weten niets van ziektekostenverzekeringen en medische aspecten.

Wij kunnen dus alleen adviseren om e.e.a. met de eigen verzekeraar te bespreken. En ook de behandelende artsen advies te vragen over een eventuele reis.

Het is alleszins begrijpelijk dat uw vriendin haar laatste dagen thuis door wil brengen, in plaats van in een ziekenhuis. Ik hoop dan ook van harte dat het haar lukt om thuis te komen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE