Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Repatriëren overledene naar Bosnië


30 mei 2019

Vraag nummer: 57991

Beste,
Na het overlijden van onze moeder willen mijn zus en ik dat zij in Bosnië wordt begraven. Ik kan alleen nergens informatie vinden over de kosten van het repatriëren van een lichaam naar Bosnië (naar vliegveld in Nederland en vanaf Nederland naar vliegveld in Bosnië. Of de kosten van het vervoeren via de weg). In Bosnië zullen wij alles zelf moeten regelen (volgens islamitisch ritueel wassen en bidden) maar ik weet niet wat ons hier te wachten staat. Islamitisch ritueel hoeft in Nederland dus niet. Gaat een lichaam in een stalen kist of een houten kist met het vliegtuig? Moeten wij overlijden naast de gemeente ook doorgeven aan de ambassade? Wat moeten wij als eerste doen bij het overlijden van moeder? Welke documenten heb ik nodig?

Alvast bedankt.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er bestaan geen kant- en klare lijstjes van de kosten van vervoer van een overledene vanuit Nederland naar Bosnië. Trouwens ook niet voor het vervoer van een overledene naar Duitsland of Griekenland of Indonesië. Want de kosten zijn afhankelijk van de vraag vanuit welke plaats in Nederland precies het vervoer moet plaatsvinden en naar welke plaats in het buitenland het vervoer moet plaatsvinden en wie dat gaat doen. De vervoerder in Nederland moeten dan ook op zoek naar bedrijven die in het land van bestemming het vervoer vanaf het vliegveld kunnen uitvoeren. U zegt het zelf uit te willen zoeken; dat kan natuurlijk ook, maar het hoeft niet.
Kortom: het is dus telkens maatwerk, voor elke (verschillende) situatie.

Wettelijk worden voor internationaal vervoer geen eisen aan de kist gesteld. Maar vervoersbedrijven zoals een luchtvaartmaatschappij kunnen wel eigen aanvullende eisen stellen.

Een overlijden moet altijd worden gemeld in de gemeente van overlijden (niet in de woongemeente, als dat een andere gemeente is). De gemeente informeert de ambassade, dat hoeft uw familie niet te doen. Bij de aangifte van overlijden kan meteen een reisdocument voor het vervoer naar Bosnië worden gevraagd. Dat document krijgt men altijd.

Men kan dit soort documenten niet van tevoren regelen. Maar dat is ook niet nodig. Het kan altijd meteen na het overlijden geregeld worden.

Het kan nu wel handig voor u zijn om vooraf bij mogelijke vervoersbedrijven te informeren naar de globale kosten. Dan hebt u een handvat, op welk bedrag u ongeveer kunt rekenen.
In de Bedrijvengids van deze site staan bedrijven die zich bezig houden met internationaal transport. Daar zou u om een prijsopgave kunnen vragen.

Zie vergelijkbare vragen over internationaal vervoer in de subrubrieken 'Buitenland' en 'Vervoer overledene'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Wilt u de kosten van een uitvaart niet onnodig laten oplopen? Denk dan eens aan een budgetbegrafenis of budgetcrematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >