Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijdenakte nog niet uit buitenland


10 december 2006

Vraag nummer: 4565  (oude nummer: 8609)

Mijn vader is op 24 november jl. in Benidorm overleden aan een hartaanval. Inmiddels is hij gecremeerd in Nederland, maar we hebben nog steeds geen overlijdensakte ontvangen.
Volgens het bedrijf in Spanje -waar mijn vader is gebalsemd en vervoerd naar Nederland- is dit te wijten aan een achterstand bij de gemeente Benidorm. Kan dit zo maar, en hoe lang mag dit duren?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nog gecondoleerd met dit recente overlijden.

Op elke vraag die iedereen stelt met de woorden "Kan dit zomaar?", moet ik antwoorden: "Het blijkt dat het kan".

Maar het is toch een beetje een raar verhaal. Wat bedoelt u met de overlijdensakte? Er moet een bewijs van overlijden geweest zijn, zoals waarschijnlijk een uittreksel uit het register van overlijden van de betreffende gemeente in Spanje, anders zou er in Nederland geen verlof tot cremeren afgegeven zijn en zou de crematie niet mogelijk geweest zijn.
Wat men in de wandeling "de overlijdensakte" noemt, is meestal zo'n uittreksel van het register van overlijden.
Is dat bewijs dan niet goed genoeg voor u? Waarvoor hebt u het dan nodig? Voor de bank, de notaris, andere instellingen?

Ik kan me ook niets voorstellen bij een achterstand van een gemeente in Spanje. Je kunt volgens mij bij dit soort dingen geen achterstand hebben. Als men de aangiftes van overlijden niet aanneemt en niet verwerkt, kan hoogstwaarschijnlijk ook in Spanje niemand begraven of gecremeerd worden. Zou er de afgelopen 3 weken in Benidorm een horde mensen niet begraven of gecremeerd zijn omdat 'de gemeente een achterstand heeft'? Lijkt me onzin. Iedereen die aan het loket komt, wordt afgehandeld. Eerst met een aangifte en later als iemand een uittreksel vraagt. Alleen als men niet persoonlijk gaat maar bijvoorbeeld per brief een uittreksel vraagt, ja, dan kan men overal op de stapel komen.
Maar, zoals ik al zei, er moet al een uittreksel bestaan en waarschijnlijk heeft de firma die hier het cremeren regelde daar nog een kopie van. En anders helpt alleen het blijven zeuren. Er zijn geen wettelijke termijnen voor dit soort dingen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE