Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden in Nederland, uitvaartmis in Duitsland, crematiedienst in Nederland


10 januari 2017

Vraag nummer: 48945

Goedemorgen meneer van der Putten,
Een inwoner van onze gemeente, woont net tegen de grens van Duitsland, hij kijkt vanuit zijn woning naar de Kerk, net over de grens, in Herzogenrath, Duitsland.
Zijn wens is dat, na zijn overlijden in Nederland, de uitvaartmis in die kerk plaatsvindt.
De crematiedienst zal aansluitend in Nederland plaatsvinden.
Hoe kunnen we dat voor hem mogelijk maken?

met vriendelijke groet,
Adi Starmans

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat kan zonder enig probleem. U bedoelt waarschijnlijk te vragen of de overledene dan ook bij de uitvaartmis in Duitsland aanwezig mag zijn en weer terug mag komen.

Even hardop denken. Je hebt een laissez-passer of een verklaring als bedoeld in artikel 11 van het Besluit op de lijkbezorging nodig. De laissez-passer of verklaring is nodig voor het land waar de overledene binnenkomt, en voor landen waar de overledene doorheen komt.
In dit geval gaat de overledene vanuit Nederland via Duitsland weer naar Nederland. Nederland accepteert zelf voor de invoer van een overledene elk soort document. Voor Duitsland is geen laissez-passer als bedoeld in het Verdrag van Straatsburg nodig, omdat Duitsland bij mijn weten geen partij is in dit Verdrag. Dat betekent dat een verklaring van de burgemeester omtrent het vervoer voldoende is.

Mij lijkt in dit geval dat een begeleidende verklaring van de burgemeester, waarin hij stelt dat de overledene naar Duitsland wordt overgebracht om een kerkelijke dienst bij te wonen en dan weer naar Nederland kan worden gebracht voor de lijkbezorging (crematie), de correcte manier is om het stoffelijk overschot legaal 2 keer de grens te laten passeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >