Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden in het buitenland met familie


19 mei 2018

Vraag nummer: 55012

Wat als er iemand overlijdt in het buitenland met familie die ook daar aanwezig is? Moet de familie dan terug naar huis en de uitvaart regelen of daar blijven of naar huis en dat dan de recherche verdere informatie komt leveren?
Wat dan?

Antwoord:

Geachte heer,

Daar zijn geen vaste regels voor.

Als iemand in het buitenland overlijdt, kan de familie besluiten om de overledene daar in het buitenland te laten begraven of cremeren. Maar de familie kan ook besluiten om de overledene naar huis te laten vervoeren en daar te laten begraven of cremeren.

De recherche komt er alleen aan te pas als sprake is van een overlijden door een misdrijf of een ernstig ongeval. Maar dat maakt geen verschil voor de keuzen om thuis of ter plekke te laten begraven of cremeren.

Of de familie er wel of niet bij is in het buitenland maakt ook geen verschil. De familie kan vanuit het eigen land besluiten om iemand in het buitenland te laten begraven of cremeren. Dan gaat men er naar toe. Of men doet het zonder de aanwezigheid van familie. Of men laat na de crematie de as naar het thuisland komen en houdt daar met de as een afscheidsdienst.

Van alles kan dus. Dit hangt af van de keuzes van de familie. En er zal praktisch ook meespelen om wat voor buitenland het gaat en wat de kosten van transport en dergelijke zijn. Als een Nederlander in Vlaanderen overlijdt, of een Vlaming in Nederland, dan speelt het aspect 'buitenland' nauwelijks een rol. Men is vlakbij en er zijn nauwelijks transportkosten.
Maar als iemand in het Andesgebergte overlijdt of ergens in Nepal of Mongoliƫ, waar er nauwelijks transport is en de kosten van transport duizenden of tienduizenden euro's belopen, dan lijkt mij dat de kosten toch een rol kunnen gaan spelen.

Men hoeft tegenwoordig niet naar huis om een uitvaart te regelen. Alles kan telefonisch en per e-mail of via internet en sociale media. Kijk maar naar de onderste TIP.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE