Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden in Frankrijk; uitvaart in Nederland


3 september 2018

Vraag nummer: 56015

Mijn vrouw en ik wonen in Frankrijk en raken op zo'n leeftijd dat we moeten nadenken over het levenseinde. Wij zouden in Nederland begraven willen worden (ik) of gecremeerd (mijn vrouw).

Bij ons komen de volgende vragen op:
- Moeten wij een verzekering afsluiten, en zo ja in welk land.
- Welke eerste stappen moeten wij bij een overlijden ondernemen hier in Frankrijk . Is het juist dat een Franse begrafenisondernemer eerst alle formaliteiten regelt tot de grens en dat daarna een Nederlandse begrafenisondernemer het overneemt.
- Wat zijn (ongeveer) de totale kosten van de hele begrafenis.
- Waar moet men nog meer aan denken.

Bij voorbaat dank!

Antwoord:

Geachte heer,

Ik kan alleen enkele algemene dingen zeggen, omdat ik te weinig van uw situatie weet.

Ik zou iedereen die eigen geld heeft, adviseren om zelf geld voor de uitvaart opzij te zetten op een spaarrekening.
In Nederland is een natura-verzekering vrij gebruikelijk, maar dat zou ik Nederlanders in Frankrijk zeker afraden, want een Nederlandse verzekeraar kan geen diensten in Frankrijk aanbieden. Wie (te) weinig eigen geld heeft, adviseer ik om een verzekering te kiezen die geld uitkeert te kiezen. Een uitvaartverzekering of een kleine levensverzekering. Dat hangt ook van de leeftijd van de verzekerde af.
k ken de mogelijkheden van Franse uitvaartverzekeringen niet, dus kan daar niets over zeggen.

Bij een overlijden in Frankrijk zal aangifte van overlijden moeten worden gedaan in de gemeente van overlijden, neem ik aan. Dat is eigenlijk in de hele wereld gebruikelijk. Er zal ook een verklaring van overlijden van een arts nodig zijn, die de overledene eerst schouwt.

Transport van een overledene naar Nederland is in principe eenvoudig. Als aangifte van overlijden wordt gedaan, kan meteen om een laissez-passer worden gevraagd bij de gemeente. Frankrijk is net als Nederland partij in het verdrag van Straatsburg voor het vervoer van lijken. Het Franse document wordt dus probleemloos in Nederland aanvaard. In de Nederlandse gemeente waar de overledene zal worden begraven of gecremeerd, moet bij de gemeente een verlof tot begraven of cremeren worden gevraagd.

Een Franse ondernemer zou in principe ook in Nederland de begrafenis kunnen verzorgen, maar ik denk dat men dat om praktische redenen niet wenst.

Ik vermoed dat de kosten van een uitvaart van een Nederlander die in Frankrijk is overleden en in Nederland begraven of gecremeerd wil worden, niet veel hoger zijn dan bij een overlijden in Nederland. Er komen alleen de kosten van vervoer bij. Vervoer kan gewoon per
rouwauto plaatsvinden, net als binnen Nederland of binnen Frankrijk.
Bij een overlijden in Zuid-Frankrijk is misschien het vliegtuig makkelijker. Maar als de situatie van een overlijden zich voordoet, ben je er snel achter wat praktisch en niet onnodig duur is. Een serieuze Franse ondernemer kan dat snel uitzoeken.

Begraven in Frankrijk lijkt mij trouwens de goedkoopste optie. Een graf voor onbepaalde tijd op een Franse dorpsbegraafplaats kost soms maar een paar tientjes, zo heb ik gehoord van (Nederlandse) ouders die daar een kind hebben begraven en zelf later bijbegraven zullen worden. In Nederland kunnen de kosten voor een eigen graf vaak al snel een paar duizend euro bedragen. In Frankrijk zullen in de steden de tarieven ook wel hoger zijn dan in een dorp.

Als iemand gecremeerd wil worden, is het goedkoper om iemand in Frankrijk te cremeren en de asbus naar Nederland mee te nemen en in Nederland een afscheid met de asbus te organiseren, dan om een lichaam naar Nederland te transporteren.
Voor het vervoer van een asbus zijn geen vervoersdocumenten nodig, dat mag altijd.

Zie ook het tiental andere vragen over overlijden in Frankrijk in de subrubriek 'Buitenland'.

Er zijn ook diverse sites voor en van Nederlanders in Frankrijk die aan dit onderwerp ook aandacht besteden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE