Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden buitenlandse schoonmoeder (en urn naar Italië brengen)


7 augustus 2002

Vraag nummer: 880  (oude nummer: 1205)

Geachte heer Van der Putten,

Ik heb een vraag over hoe te handelen in geval mijn zwaarzieke schoonmoeder bij ons komt te overlijden.
Zij heeft de Italiaanse nationaliteit, normaal woonachtig in Milano en is enkel bij ons op bezoek. Ze ligt nu een week in het OLVG ziekenhuis.
Mocht zij bij ons komen te overlijden dan heeft zij al aangegeven dat zij gecremeerd wil worden. Haar urn wil ze dan door ons in het familiegraf in Italië laten bijzetten.

Wat moeten wij allemaal hiervoor regelen?
Is hier concrete informatie over?

Als u mij kunt helpen dan zou dat erg fijn zijn,
vriendelijke groeten,

(I.v.m. privacy naam bij uitvaart.nl bekend)

Antwoord:

Geachte heer en mevrouw,

Allereerst wens ik u en uw gezin veel sterkte bij deze moeilijke situatie. Het is niet niks als je (schoon)moeder mogelijk het levenseinde nadert. Zeker ook niet, met name voor haarzelf, als dit in het buitenland gebeurt.

U hoeft op zich niets bijzonders te regelen voor het geval zij komt te overlijden. U kunt gewoon een uitvaartondernemer inschakelen. Die kan gewoon met een verklaring van overlijden van een (ziekenhuis)arts bij de gemeente een verlof tot crematie aanvragen. (In een ziekenhuis wordt de verklaring van de arts bijna automatisch afgegeven; als uw schoonmoeder eventueel toch bij u thuis thuis overlijdt, zult u er ook een arts bij halen neem ik aan).

De uitvaartondernemer kan tegelijk bij de gemeente aangifte doen van overlijden.
De regels zijn voor Nederlanders en buitenlanders gewoon dezelfde.

Het is m.i. ook geen enkel probleem om een asbus naar Italië te laten verzenden.
Dat kan het crematorium verzorgen. Ik weet niet of Italië speciale regels bij de invoer van een asbus stelt, maar dat verwacht ik niet. Ik hoor nooit van problemen bij dit soort internationaal transport (dat kan per post, maar u kunt ook zelf de asbus meenemen. De een vindt dat laatste een prettig idee, een ander niet).

Zie over het vervoer van as naar het buitenland:


Kortom de gang van zaken in Nederland is niet anders dan in het geval van overlijden van een persoon met de Nederlandse nationaliteit.

Toch kan het m.i. geen kwaad om eens even verder te informeren, hoe het dan precies zit met dat transport en of er voor wat betreft de invoer in Italië mogelijk regels van dat land zijn (ik verwacht het niet, maar je weet maar nooit).
Ik denk dan aan de volgende instanties:
- de AVVL. Dat is een grote crematievereniging op niet-commerciële basis. Zij heeft het grootste aantal crematoria in Nederland en heeft dus ook de meeste ervaring, ook met verzending naar het buitenland. Ik heb al eens eerder mensen doorverwezen naar de AVVL, die - zo ik achteraf hoorde - hen heel plezierig verder hielp. Belt u gerust. Het tel.nr. van de AVVL (in Diemen) is 020-3986986. Als men niet direct een antwoord heeft, zal men moeite doen het binnen de organisatie voor u te achterhalen. Wellicht heeft men ook suggesties voor een goede uitvaartondernemer, die de zaken voor u kan regelen.
- Dan zou ik altijd even contact opnemen met de Italiaanse ambassade in Den Haag.
Misschien heeft men ook graag een melding van overlijden zodat dit ook in een Italiaans bevolkingsregister kan worden opgenomen (ander is uw schoonmoeder 'eeuwig' met vakantie en blijven elk jaar de belastingaanslagen op de deurmat vallen) en kan men u op een andere manier behulpzaam zijn. Zoals gezegd verwacht ik geen problemen, maar misschien heeft men nog een nuttig advies.
- U zou ook nog kunnen denken aan de ANWB. Die helpt vele Nederlanders van het buitenland naar Nederland, ook bij overlijden. Misschien heeft men nog een tip. Ik weet niet of men alleen leden wil helpen, maar dat hoort u dan wel.

Ik zou - als ik u was - zeker even met de AVVL en met de ambassade contact opnemen.

Ik hoop dat uw schoonmoeder herstelt. Mocht dat niet gegeven zijn, dan wens ik u graag veel sterkte.

Met vriendelijke groet,

mr W. van der Putten

11 mei 1998

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE