Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overledene overplaatsen naar Duitsland naar België


24 september 2016

Vraag nummer: 47484

Beste, mijn schoonvader is net overleden en begraven in Duitsland. Helaas is het voor ons heel moeilijk om de begraafplaats te gaan bezoeken. Is het mogelijk dat mijn schoonvader wordt opgegraven en kan hij terug begraven worden in belgie?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In beginsel kan iedereen over de hele wereld overal opgegraven en herbegraven worden. De vraag is alleen hoe kort of hoe lang na het overlijden dat kan. Het begraven worden in België zal het probleem niet zijn, maar ik ken de regels voor het opgraven in Duitsland niet. Bovendien zijn in Duitsland de regels voor opgravingen (en begraafplaatsen en begraven in het algemeen) niet overal hetzelfde. Zij verschillen per Land (Noordrijn-Westfalen, Hessen, Nedersaksen etc.).

In Nederland is het zo dat voor opgravingen altijd een vergunning van de burgemeester nodig is. Die wordt in de regel afgegeven als het verzoek tot opgraving binnen 2 maanden na de begrafenis wordt gedaan. Daarna wordt pas weer vergunning gegeven na 10 jaar na de begraving. Zie:


Om te weten wat in Duitsland mogelijk is, adviseer ik u om zo snel mogelijk contact op te nemen met de gemeente waar uw schoonvader begraven is en met de beheerder van de begraafplaats. De snelheid van de actie kan ook hier van belang zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE