Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overbrengen naar Spanje; wat moet vooraf geregeld worden?


2 oktober 2015

Vraag nummer: 43877

Mijn moeder is volbloed Nederlandse en ook hier woonachtig. Nu nog niet aan de orde maar maar later wil zij zeer graag in Spanje begraven worden. Omdat het niet repatriƫring betreft moeten er vooraf al wat geregeld worden?

Antwoord:

Geachte heer,

Begraven of gecremeerd kunnen worden in het buitenland - of van buitenlanders in Nederland - heeft niets te maken met repatriƫring. Iedereen kan overal ter wereld begraven worden.
Het komt maar heel zelden voor dat begraving op de begraafplaats die men wenst niet mogelijk is. In Nederland bijvoorbeeld speelt dat alleen op kleine (bijna) volle begraafplaatsen in dorpen, waar men de schaarse ruimte voor de dorpsbewoners wil reserveren. Maar dat zijn uitzonderingen. En dan is er altijd nog een andere begraafplaats in de buurt.

Men hoeft niet uit een bepaald land afkomstig te zijn om er na het overlijden naar toe vervoerd te kunnen worden. Men hoeft er niet gewoond te hebben. Men hoeft niet de nationaliteit van het betreffende land te hebben.

Kortom: uw moeder kan na haar overlijden zeker in Spanje begraven worden.

Er hoeft vooraf ook niets geregeld te worden. Het zou alleen praktisch zijn als uw moeder nog eens de begraafplaats zou uitzoeken, waar ze dan begraven wil worden.
En u kunt eens informeren bij lokale uitvaartondernemers in Spanje wat zoal de kosten zijn als ze een kist uit Nederland moeten begraven. En u kunt in Nederland eens informeren naar de kosten van het afleggen, eventueel opbaren en een afscheidsdienst en transport. Gewoon maar om een idee te hebben of uw moeder uitkomt met haar spaargeld of haar verzekering.

Het transport zelf en de papieren daarvoor kunnen heel makkelijk en snel geregeld worden na haar overlijden. Je kunt dat ook niet vooraf regelen. Het is zinloos om met een transporteur af te spreken dat uw moeder 'ooit' vervoerd moet worden. U kunt ook niet met de arts en de gemeente afspreken dat u alvast een overklaring van overlijden krijgt en zo. Dat gaat allemaal vloeiend en snel na het overlijden.

Als u een idee zou willen hebben wat het 'Nederlandse deel' van zo'n onderneming zou kosten, zou u een of meer uitvaartondernemingen eens kunnen vragen wat zoal de kosten zijn.
Dat kunt u o.a. doen via de site Uitvaartmarkt.nl.

Zie ook andere vragen over het begraven in Spanje in de subrubriek 'Buitenland" in de rubriek 'Overige'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >