Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opmerking bij vraag 4499


13 juli 2004

Vraag nummer: 3213  (oude nummer: 4503)

Is het niet zo dat de tekst van artikel 17 rechtstreeks aansluit bij de tekst van artikel 16 is dus alleen van toepassing is op in Nederland overleden personen?

En hoe ruim moet de zinssnede "Zo spoedig mogelijk daarna" worden gelezen? Na aankomst in Nederland eerst een plechtigheid en dan pas cremeren of begraven. M.a.w. -eerder was niet mogelijk, immers er kon niet eerder een plechtigheid worden gerealiseerd. Dus "Zo spoedig mogelijk" kan ook de tweede of derde dag na aankomst zijn.

Ik probeer dus tussen de regels door iets anders te lezen.

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, ik denk niet dat je moet redeneren dat de tekst van artikel 17 rechtstreeks aansluit bij de tekst van artikel 16 en (dus) alleen van toepassing is op in Nederland overleden personen. De regels voor begraven bijvoorbeeld gelden ook niet alleen voor in Nederland overleden personen.
Anders zouden niet in Nederland overleden personen niet verplicht zijn om op een begraafplaats begraven te worden (zou ook in de berm van de weg of een tuin mogen, om maar eens wat te zeggen). Zo zit de wetgeving niet in elkaar. De wet geldt voor iedereen en elk geval dat zich in Nederland voordoet. Het Blb geeft alleen een uitzondering op de Wlb bij invoer.

Ik meen inderdaad dat 'zo spoedig mogelijk' ook de tweede of derde dag na aankomst in Nederland kan zijn. Het hangt van de omstandigheden van het geval af. Het kan zijn dat van te voren niet te plannen is wanneer het lichaam in Nederland aankomt. Dan kun je dus ook de begrafenis of crematie niet op een definitieve datum plannen. Dat weet je dan pas als je hoort dat de overledene nú in het vliegtuig is of nú op het Mortuarium Schiphol is aangekomen. Je kunt dan vaak niet meteen de volgende dag in het crematorium terecht. En het delven van een graf kost ook tijd. En een afscheidsbijeenkomst ook. In die omstandigheden is de tweede of derde dag ook 'zo spoedig mogelijk'.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE