Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraven van urn op Duits grondgebied vervoeren naar Nederland


18 juli 2012

Vraag nummer: 28689

Mijn broer zijn urn ligt begraven in Duitsland in een familigraf van zijn schoonouders. Nu is er geen herkenning en willen ze er ook geen herkenning aan geven en mij niet op de hoogte brengen waar zijn urn ligt begraven. Wil dit weten en desnoods naar Nederland halen. Wat zijn de mogelijkheden hierin. Hij was al van zijn vrouw gescheiden na zijn overlijden, mocht dit nog van betekenis zijn

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

In Nederland zijn begraafplaatshouders verplicht om aan iedereen die er naar vraagt, te vertellen of men diens asbus/urn begraven heeft en waar. Wellicht is dit in Duitsland ook zo. Informeert u eens bij de begraafplaats en niet bij de voormalige schoonfamilie, is mijn eerste advies.

In Nederland is het zo dat een asbus alleen uit een graf kan worden gehaald, met toestemming van de rechthebbende op dat graf. Vermoedelijk is dat in Duitsland ook zo. U zult dus waarschijnlijk toestemming van de schoonfamilie nodig hebben.

Het overbrengen van een asbus van Duitsland naar Nederland is geen eenvoudige zaak. U zult aan de Duitse begraafplaats een verklaring van een Nederlandse begraafplaats of een Nederlands crematorium moeten overleggen, die verklaart de asbus in ontvangst te willen nemen (en die eventueel vervolgens de asbus aan u geeft). Anders mag de begraafplaatshouder volgens de Duitse wetgeving de asbus niet afstaan.
Als dit geregeld is, kan het transport per postpakket plaats vinden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Als u zelf in Nederland een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen zie:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >