Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraven en herbegraven in het buitenland


30 januari 2009

Vraag nummer: 6127  (oude nummer: 12216)

Welke documenten zijn er nodig om het stoffelijk overschot van mijn schoonmoeder te mogen vervoeren van Nederland naar Bosnie over de weg met een begrafenisondernemer uit Bosnie?
Heeft u een lijst met bedrijven die de opgraving mogen doen in Nederland?

Antwoord:

Geachte heer,

Voor het transport van een opgegraven overledene is volgens de Nederlandse wetgeving geen document nodig. Maar voor opgraving is wel verlof van de burgemeester nodig en in dat verlof wordt gewoonlijk vermeld waar de overledene weer begraven gaat worden.

Bosniƫ is geen partij in een internationale overeenkomst voor het vervoer van lijken. Dan is als lassez-passer voldoende een verklaring van de burgemeester waar in staat wie de overledene is (naam) en waar zij naar toe wordt vervoerd.

Er bestaat geen lijst van bedrijven die een opgraving mogen doen. Het uitvoeren van een opgraving is de verantwoordelijkheid van de betreffende begraafplaats. Grotere begraafplaatsen hebben eigen personeel dat dit kan uitvoeren. Als men geen eigen personeel heeft, kan de begraafplaats u gewoonlijk wel namen noemen van bedrijven die dit kunnen uitvoeren. Er is een aantal gespecialiseerde bedrijven, die verenigd zijn in de BVOB. Er is ook een aantal uitvaartondernemingen die zulke werkzaamheden verricht. Maar het is het beste eerst contact op te nemen met de begraafplaatsbeheerder.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE