Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraven en herbegraven buitenland


28 december 2005

Vraag nummer: 4197  (oude nummer: 7165)

een vriend van mij is getrouwd met een thaise vrouw, toen haar tweelingzus in nederland op vakantie was kreeg ze een dodelijk auto ongeluk. Ze is in Nederland begraven omdat haar man dat toen zo wilde. Nu wil de tweelingzus van de overleden vrouw in het buitenland gaan wonen maar wil haar zus (graf) niet achter laten. Is het mogelijk om de stoffelijke resten op te laten graven en die alsnog in Thailand te laten herbegraven? De man van de overleden vrouw is verhuist en men weet niet waar hij nu woont maar hij heeft wel voor 30 jaar de grafrechten betaald.
Ik hoop dat jullie me verder kunnen helpen en evt ook een globale pijs indicatie kunnen geven.

met vriendelijke groeten,
C.M. v.d. Wiel

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Opgraven en herbegraven in het buitenland kan en mag in principe altijd. Maar.... er zal verlof gegeven moeten worden door de burgemeester en de rechthebbende op het graf moet toestemming geven. Dat is altijd het geval; zie alle andere vragen in de sub-rubriek 'Opgraven en herbegraven' van de categorie Begraven.

Als de overleden vrouw langer dan 10 jaar geleden overleden is, is het verlof een formaliteit. Maar als het korter is, kan het wat moeilijker worden. Maar als het om een buitenlandse vrouw gaat en er sprake is van verhuizing van de enige naaste verwante, is de burgemeester soms wel wat coulanter dan gewoonlijk. Dat is een kwestie van vragen en uitleggen.

Maar waar men niet omheen kan, is dat toestemming van de rechthebbende op het graf nodig is. Het is een wettelijk vereiste, nog afgezien van het feit dat de begraafplaatshouder met die rechthebbende een overeenkomst heeft en niet met de zus. Als dat de echtgenoot van de overleden vrouw is, is diens toestemming nodig. En als de familie niet weet waar die nu woont, ja, dan heeft de familie een probleem. Zonder kan en mag het niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >