Opbaren in buitenland


19 juni 2003

Vraag nummer: 2306  (oude nummer: 2762)

Geachte heer van der Putten,

Zijn er bijzondere documenten nodig voor het grensoverschrijdend vervoer van een overledene wanneer iemand in Nederland is overleden, opgebaard wenst te worden in Belgie en vervolgens de uitvaart in Nederland plaatsvindt?

Met vriendelijke groet,

H. Raaijmakers

Antwoord:

Geachte heer Raaijmakers,

Bij mijn weten zijn voor het grensoverschrijdend vervoer in de Benelux in het geheel geen documenten nodig. Alleen is geregeld dat als iemand die in Belgiƫ zou zijn overleden en in Nederland zou willen worden begraven, geen extra verlof bij de gemeente in Nederland hoeft aan te vragen, omdat de Belgische papieren volstaan.
Maar voor het 'even de grens over wippen' zijn geen papieren vereist. Het is hetzelfde als wanneer men in Nederland van de ene naar de andere gemeente zou gaan.
Althans zo meen ik dat de onderlinge afspraken, die tussen Benelux-landen afwijken van de Overeenkomst van Straatsburg, moeten worden uitgelegd. (Al ken ik de teksten van die afspraken niet).

NB: Dit geldt alleen voor de Benelux. Voor 'even naar Duitsland' zijn wel documenten vereist, ook als het alleen om opbaring gaat. In ieder geval is het document als bedoeld in artikel 14, 4e lid, Besluit op de lijkbezorging nodig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

19 juni 2003;
later aangevuld:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >