Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onbekende verblijfplaats vader


26 augustus 2014

Vraag nummer: 39515

De vader van de kinderen van mijn vriendin heeft geen contact meer met zijn kinderen en ex vrouw. Hij heeft nooit betaald voor zijn kinderen en is gevlucht naar het buitenland (wss Duitsland). Niemand weet waar hij uithangt. Het is bekend dat hij redelijk wat schulden heeft in Nederland en wat hij verder in het buitenland heeft gedaan weet geen mens. Nu heb ik begrepen dat als hij komt te overlijden de begravingskosten voor de kinderen zijn. Ook heb ik gelezen dat ze hun erfenis kunnen verwerpen en dan niet kunnen opdraaien voor al zijn schulden, maar dan ook niks kunnen ontvangen van een eventuele erfenis. Kunt u mij duidelijk uitleggen hoe zoiets nu in zijn werk gaat als hij komt te overlijden in Duitsland? Er is geen contact mogelijk met die vader, want niemand weet waar hij is en hij is zo slim zich nergens in te schrijven.

Met vriendelijke groet,

XX

Antwoord:

Geachte heer,

Ik kan u helaas geen duidelijk antwoord geven. Ik ken de Duitse wetgeving niet. Ik weet alleen dat elk Land (Nedersaksen, Beieren etc.) zijn eigen wetgeving op het gebied van begraven en cremeren heeft.

Als deze man in Duitsland komt te overlijden, is de Duitse lokale overheid verantwoordelijk voor zijn uitvaart als er geen familie is of vrienden zijn die dat regelen. Eigenlijk net als in Nederland.
Of Duitse gemeenten dan kosten kunnen verhalen op kinderen, weet ik niet. In Nederland is er een speciale wettelijke regeling die kinderen en echtgenoten verantwoordelijk houdt voor de kosten die de overheid dan moet maken. Of er in Duitsland zo'n regel is, weet ik niet. De wetgeving op dit punt kan ook per Land verschillen.

Mij lijkt dat de kinderen in beginsel altijd erfgenaam zijn, ook als deze man in Duitsland overlijdt. Erfgenamen zullen ook in Duitsland aanspreekbaar zijn voor de kosten van de uitvaart. Of dat ook zo blijft als kinderen afstand doen van een erfenis, weet ik niet.

Als er meer schulden zijn dan dat een overledene/erflater aan bezittingen heeft, valt er voor een erfgenaam ook niets te ontvangen. Dat is natuurlijk in alle gevallen zo. Ook wanneer iemands verblijfplaats wel bekend is en wanneer er wel hechte familiebanden zouden zijn.

Het is echter maar de vraag of een Duitse gemeente, die geen kennis heeft van de wetgeving en de werkwijzen in Nederland, de moeite zal doen om kinderen op te sporen en aansprakelijk te stellen. Een rechtszaak en incasso kan meer kosten dan het bedrag waar het om zal gaan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Info over een budget begrafenis en een budget crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE