Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Naamgeving levenloos geboren kinderen (in België)


19 oktober 2002

Vraag nummer: 1275  (oude nummer: 1620)

Sat Jun 17 23:57:29 2000

Ik las dat het in België tot 4 juli 2000 mogelijk is om kinderen die vóór 1999 als levensloos geboren geregistreerd staan, alsnog van denaam in de kantlijn van de geboorteakte te voorzien. Is een dergelijke bepaling in Nederland ook van kracht?

Antwoord:

Sun Jun 18 00:45:18 2000

Geachte heer of mevrouw,

U las dat het in België tot 4 juli 2000 mogelijk is om kinderen die vóór 1999 als levensloos geboren geregistreerd staan, alsnog van denaam in de kantlijn van de geboorteakte te voorzien.
U vraagt of een dergelijke bepaling in Nederland ook van kracht is.

Nee, dat is bij mijn weten in Nederland niet mogelijk. Ik denk wel bij het aangeven van een 'geboorte'van een levenloos kind (volgens de wet hoeft alleen de geslachtsnaam te worden vermeld) als men dat graag heeft ook wel een voornaam accepteert, maar niet een aanvulling achteraf. Als het juist is wat u gelezen hebt, is dat zeer bijzonder. Ik kan het me eerlijk gezegd nauwelijks voorstellen, want dan zou bij wet bepaald moeten worden dat men gedurende een bepaalde periode, maar niet daarna, in bepaalde gevallen de geboorteregisters kan aanvullen. Dat druist zozeer in tegen de systematiek en 'heiligheid' (wat er eens in staat is niet zo snel te veranderen, zelfs niet als het de grootste fout of flauwekul is) van de registers, dat ik het eerlijk gezegd niet geloof. Ik geloof het pas als iemand me de wettekst van dit zeer bijzondere wetje laat zien.

mr W.G.H.M. van der Putten

18 juni 2000

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE