Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mijn schoonmoeder is (in Duitsland) overleden 2


18 september 2018

Vraag nummer: 56141

Geachte mr W.G.H.M. van der Putten,

Als vervolg op uw antwoord en de verstreken tijd zijn er enkele zaken bijgekomen en daar zou ik graag nog een antwoord op wensen n.l.

Van diverse instanties krijgen we nu brieven en rekeningen toegestuurd die tezamen nogal oplopen en ons een beetje boven het hoofd uitsteken. Waaronder de rekening van de begrafenis uit Duitsland die door de gemeente aldaar was geregeld, we hebben een verzoek ingediend bij de rechtbank in Almelo om het verwerpen van de nalatenschap waar we onze kinderen ook bij hebben laten tekenen zodat zij ook de nalatenschap verwerpen.

De vraag nu is geldt dit document van verwerpen ook voor de rekeningen uit Duitsland en een extra bijkomstigheid is dat nadat we alles gingen uitpluizen we er achter kwamen dat er in het verleden toch een begrafenisverzekering was die in 2008 niet meer betaald werd maar er nog wel een klein bedrag tot uitkering geregeld kan worden voor ons als nabestaanden, kunnen we dit aanvaarden of moeten we dit bedrag verwerpen?

Met vriendelijke groet

F.Kruit

Antwoord:

Geachte heer,

U stelt nu eigenlijk dezelfde vraag als een paar maanden geleden. Mijn antwoord kan niet anders dan ook hetzelfde zijn: ik weet het niet, omdat ik de wetgeving in Duitsland niet ken. Bovendien kan het verschil maken om welk Land binnen Duitsland het gaat, omdat de regelgeving per Land verschilt, zoals ik ook al schreef. U schrijft niet om welk Land (Nedersaksen of NRW of Saksen enz.) het gaat.

Ik kan niet beoordelen of het verwerpen van de erfenis uw vrouw ook vrijwaart van aansprakelijkheid voor de kosten van de Duitse gemeentebegrafenis.
Er is misschien wel onderuit te komen, maar dat kan ik van hier niet beoordelen als ik de brief van de gemeente niet gezien heb en niet weet op welke wetgeving de gemeente haar claim baseert. In Nederland is er onderuit te komen als de gemeente de kinderen niet heeft gewaarschuwd en eerst de gelegenheid heeft gegeven om de uitvaart zelf (goedkoper) te regelen. Of zoiets in Duitsland kan spelen, weet ik niet zonder de brief en wet in det zien.

Ik kan ook niet beoordelen of u de uitkering van de begrafenisverzekering kunt innen. Daarvoor moet ik weten om welke verzekering het gaat en wat in de polis en in de algemene voorwaarden staat. Dan is het de vraag of de uitkering alleen aan erfgenamen gedaan kan worden, of ook aan anderen.

Het heeft geen zin, meneer, om dit soort vragen via internet te stellen. Zulke vragen zijn alleen te beantwoorden als men de onderliggende correspondentie en polis en voorwaarden en wetgeving kan inzien. U moet advies vragen aan iemand met wie u samen aan tafel kunt zitten, die de stukken kan lezen.

Vraag advies bij het Juridisch Loket in uw woonplaats of regio, of aan een notaris.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE