Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten uitvaart vader Frankrijk


24 mei 2016

Vraag nummer: 46270

Mijn biologische vader is overleden aan een hartstilstand, ik heb hem 18 jaar niet gezien, hij heeft ook nimmer alimentatie betaald voor mij en mijn twee zussen. Hij is hertrouwd, heeft twee zonen uit dat huwelijk, waarvan 1 inmiddels 18 is de ander nog minderjarig. Ondertussen is hij ook weer gescheiden. Wij hebben afstand gedaan van de erfenis. Nu wil de gemeente waar hij nog steeds in het mortuarium ligt (zij hebben ook autopsie verricht) dat de kosten hiervan en voor de uitvaart door de kinderen wordt betaald. Zijn wij hiertoe verplicht?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De probleemstelling is mij niet helemaal helder. In de kop van de vraag staat 'Kosten uitvaart vader Frankrijk', maar in de tekst kom ik het woord Frankrijk niet meer tegen. Is hij daar alleen overleden en nu in Nederland, of is hij daar overleden en ligt hij daar in een mortuarium?

Als uw vader nu in Frankrijk in een mortuarium ligt en de Franse gemeente bij u aanklopt voor de kosten, weet ik niet hoe ver de Franse wetgeving reikt. Het is logisch en normaal dat men bij u aanklopt als u erfgenaam bent. Dat is internationaal overal hetzelfde. Maar ik weet niet of er nog verplichtingen zijn op basis van specifieke wetgeving.
Ik zou echter - als ik u was - aansprakelijkheid afwijzen door te vertellen en aan te tonen dat u afstand van de erfenis hebt gedaan. Als er dan nog specifieke wetgeving is, zal de Franse gemeente er zelf wel mee komen en dan kunt u dat alsnog onderzoeken.
Als uw vader in Frankrijk woonde, kan het zijn dat het Franse erfrecht van toepassing is. Maar laat ik het nu niet te complex maken. Dat is een eventueel probleem dat u aan een notaris voor moet leggen, als het aan de orde is.

Als uw vader in Frankrijk overleden is maar naar Nederland is gebracht en hier in een mortuarium ligt en niemand actie onderneemt om een uitvaart te regelen, dan moet de gemeente waar uw vader op dit moment verblijft, dus waar dat mortuarium is, een uitvaart regelen. Maar de gemeente kan op grond van een speciale regeling in de Wet op de lijkbezorging de kosten verhalen op alle kinderen. Ook als zij afstand hebben gedaan van een erfenis.
Of een kind een vader vele jaren niet gezien heeft, of hij wel of niet alimentatie heeft betaald, of hij wel of niet een lieve vader was etc., doet allemaal niet ter zake.
De wetgever heeft geregeld dat kinderen de uitvaartkosten van hun biologische ouders moeten dragen en niet de belastingbetaler, om het kort en krachtig te zeggen.

Zie de vele vele vergelijkbare vragen hierover in de subrubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door de gemeente' van de rubriek 'Overige onderwerpen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der PuttenTIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zie over een uitvaart door de gemeente ook:


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE