Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten crematie en vervoer asbus Ierse


5 augustus 2010

Vraag nummer: 7661  (oude nummer: 15960)

Ik stel deze vraag namens mijn Ierse collega. Zij wil graag weten of het zin heeft om een uitvaartverzekering af te sluiten. Zij woont in Nederland, in geval van overlijden zal het lichaam naar Ierland vervoert moetn worden en ook de de uitvaart zal in Ierland zijn.
Ter info Ierland kent geen uitvaartverzekering, alle kosten zijn voor eigenrekening.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Men heeft alleen een uitvaartverzekering nodig, als men de kosten van een uitvaart niet met spaargeld van de overledene kan betalen. Kan men dat wel, dan is een verzekering niet nodig.

Maar om te weten of men voldoende spaargeld heeft, moet men natuurlijk weten wat een uitvaart kost. Men moet dan denken aan een bedrag van rond EUR 6.000,-. Bij een begrafenis komen er nog de kosten van een graf en een grafmonument bij. Als men een urn in een graf of urnenwand wil bijzetten, zijn er ook extra kosten.

Maar uw collega zal ook willen weten hoe het zit met het transport naar Ierland.
Wel, dat hangt af van het hoe of wat. En de titel van uw vraag 'Kosten crematie en vervoer asbus' zegt iets anders dan uw vraag. Als iemand in Nederland wordt gecremeerd en de asbus naar Ierland gaat, zijn de kosten anders dan wanneer een overledene naar Ierland moet worden getransporteerd en daar wordt gecremeerd.

Als iemand in Nederland wordt gecremeerd en de asbus naar het buitenland gaat, zijn de kosten gemiddeld ongeveer EUR 6.000,-. De kosten van transport van een asbus zijn te verwaarlozen. Iemand kan de asbus als handbagage meenemen in het vliegtuig, of men kan de asbus als postpakket versturen. TNT Post rekent hier minder dan EUR 20,- voor.
Men kan in Ierland eventueel ook een herdenkingsdienst houden met de asbus. Daarvoor hoeft men niet in Ierland gecremeerd te worden, lijkt mij.

Als de crematie of begrafenis in Ierland plaats moet vinden, zijn er kosten voor het vervoer van de overledene. Ik heb geen idee wat dat zou kosten, maar dat is na te vragen, Zoek in de Adressengids (button links op de scherm) bij Internationaal Rouwvervoer. Dan krijgt u namen en adressen van bedrijven die u kunt bellen of mailen.
http://www.uitvaart.nl/bedrijven_rubriek_877.html

De kosten van een begrafenis of crematie in Ierland ken ik niet. Maar daar kan uw collega zelf via Ierse sites, familie of bekenden wel een indruk van krijgen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE