Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Is mijn broer in Texas begraven of gecremeerd?


28 april 2018

Vraag nummer: 54762

Geachte.
Mijn broer is overleden in houston tx afgelopen januari.
Mijn schoonzus wil niet laten weten of ze hem heeft laten begraven of cremeren en wanneer, het contact is altijd goed geweest.
Hoe kom ik aan deze informatie, het is heel belangrijk voor mijn ouders en voor mij.
Mvg.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik ben niet bekend met de wetgeving en gebruikelijke gang van zaken in Texas. In Nederland is het zo dat de gemeente nabestaanden niet kan vertellen of de overledene is begraven of gecremeerd. Maar begraafplaatsen en crematoria hebben wel de wettelijke verplichting om een openbaar register aan te houden van iedereen die daar begraven of gecremeerd is. Dat betekent dat zij verplicht zijn om te vertellen of iemand daar is begraven of gecremeerd, als er naar wordt gevraagd. Of zoiets ook in Texas geldt, weet ik niet.

Soms wordt het overlijden van iemand met een buitenlandse nationaliteit aan de ambassade van het land van herkomst gemeld. Of dat ook geldt in de USA voor Nederlanders die daar wonen, weet ik niet.

Ik zou als ik u was contact opnemen met de Nederlandse consul in Houston. De consul heeft tot taak de economische- en handelsbetrekkingen tussen Nederland en de VS te onderhouden en te verbeteren. Hij is geen ambtenaar, het is een honoraire functie. Maar zulke mensen zijn meestal erg hulpvaardig en kennen vaak wel mensen en instellingen die u verder kunnen helpen. Ook met uitleg van het systeem. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om bij een gemeente naar gegevens te blijven hengelen, als een gemeente bepaalde gegevens niet kan hebben. De consul in Houston is de heer Jos Wellink en bereikbaar via houston@nlconsulate.com.

U kent natuurlijk de volledige naam en de geboortedatum van uw broer. U kunt via internet de begraafplaatsen en crematoria in Houston opsporen en aanschrijven met de vraag of uw broer daar in januari begraven dan wel gecremeerd is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE