Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

In buitenland begraven


24 augustus 2016

Vraag nummer: 47086

Dag
ik kom uit Portugal.
als ik overlijd wou ik liever in mijn geboorte land begrafenen.
bij de uitvaartverzekeringen online kan ik helemmal niet vinden over de kosten.
denkt u dat het beste is met adviseur erover praten?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het is zeker mogelijk om in Portugal begraven te worden, als u in Nederland woont en hier overlijdt.

Het is logisch dat u geen informatie kunt vinden over de kosten van het begraven in Portugal, omdat men er hier geen ervaring mee heeft en de kosten van veel factoren afhankelijk kunnen zijn.
U zou zelf in Portugal eens bij begraafplaatsen en uitvaartondernemers naar kosten kunnen informeren. En dan zeg maar vanaf het punt dat de kist het land inkomt. Wat men u in Nederland wel kan vertellen zijn de kosten van verzorging in Nederland (niemand gaat onverzorgd de kist in) en de transportkosten. In de Bedrijvengids van deze site kunt u bedrijven vinden die Vervoer naar het buitenland verzorgen. Die kunt u benaderen voor informatie.
http://www.uitvaart.nl/bedrijvengids/vervoer/internationaal-transport

Dan het aspect van de verzekeringen. Er zijn 2 soorten verzekeringen in Nederland: de naturaverzekeringen en de sommenverzekeringen. De naturaverzekering geeft geen geld, maar verzorgt de uitvaart helemaal. De sommenverzekering doet de uitvaart niet, maar geeft geld om zelf een uitvaartondernemer, transportbedrijf etc. te zoeken en te betalen.
Aan een naturaverzekering hebt u niets, als u naar Portugal wilt. Men kan namelijk met een Nederlands bedrijf niet zomaar een begrafenis in Portugal uitvoeren. U moet dus een sommenverzekering of een kapitaalverzekering hebben, die geld uitkeert. Hoe hoog het bedrag is dat u wilt verzekeren, moet u zelf berekenen door veel informatie over transport en verzorging in Nederland en begrafenis in Portugal te verzamelen.

U kunt inderdaad ook een adviseur benaderen om dit soort zaken voor u uit te zoeken. Maar misschien kunt u het gewoon ook wel zelf. Een Nederlandse adviseur weet ook niets van Portugal en kan dingen daar misschien wel minder goed uitzoeken dan u zelf.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE