Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ergens anders herbegraven (van Australië naar Delft)


4 september 2002

Vraag nummer: 1002  (oude nummer: 1335)

Wed Apr 12 22:21:02 2000

mijn oma ligt in australie begraven, maar is van oorsprong een nederlandse.
toen zij stierf had zij wel de australische nationaliteit.

nu is vorig jaar mijn opa hier in nederland overleden en begraven in delft.
nu was het hun wens om samen begraven te worden en dus willen de nabestaanden heel graag de resten van oma laten herbegraven in nederland.

is dit mogelijk en zo ja wat moet hiervoor allemaal geregeld worden?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,
Herbegraving in Nederland van uw oma uit Australië lijkt mij zeker mogelijk.Voor de Nederlandse wetgeving is het geen enkel probleem.Haar nationaliteit doet niet ter zake.
Wat er precies bij komt kijken, kan ik u niet zeggen, want dat is primair een Australische zaak. Ik verwacht dat daar een herbegraving in binnen- of buitenland ook mogelijk is, want dat is het bijna overal. De betreffende begraafplaats in Australië zal u daar mijns inziens het best over kunnen informeren. In Nederland zou men in het algemeen terughoudend zijn om een lichaam binnen 10 jaar her te begraven. Of dat in Australië ook zo is, kan ik u niet zeggen. Maar als er een termijn zou gelden, is het natuurlijk altijd mogelijk die af te wachten.
Van deze kant kan ik alleen zeggen dat invoer en herbegraving in Nederland geen enkel probleem is. Er zijn gene eisen aan de invoer gesteld. Het lichaam kan worden herbegraven aan de hand van de papieren van invoer, op basis waarvan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Delft een verlof tot begraving afgeeft. Dat is een pure formaliteit; dat verlof wordt nooit geweigerd.
Voor de invoer in Nederland hebt u in Nederland geen specialistenhulp zoals van een internationaal transporteur of een begrafenisondernemer nodig. Als de kist aankomt op Schiphol, kunt u waarschijnlijk via het Mortuarium Schiphol zelf een rouwtransport regelen. U kunt zelf het verlof bij de gemeente regelen (dat wordt direct uitgereikt als u aan de balie komt; zekerheidshalve zou ik even tevoren bellen). Als men op de begraafplaats weet op welke dag het lichaam aankomt, ligt het graf open. Kortom, allemaal eenvoudig (zelf) te regelen. Maar misschien vindt u het wel makkelijk om een uitvaartverzorger in te schakelen die dit voor u regelt.

Voor meer informatie over een begrafenis of crematie in Delft, zie Uitvaart Delft.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE