Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Dreiging verlies graf zoon in Spanje


12 juli 2013

Vraag nummer: 35077

Goedemorgen ik heb via via deze site doorgekregen omdat ik met een vraag zit waar tot op heden niemand mij antwoord op kon geven. Het is Nml zo dat mijn zoon in 2010 in Spanje is overleden en begraven dwz bij gezet in een betonnen muur . Nu heeft mijn ex schoondochter aangegeven dat zij geen grafrechten ?? meer betaald en dat het graf eind dit jaar geruimd zal worden. Ik heb geen papieren van het graf en vandaar de vraag ,kan dit ?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In Nederland kan niemand u antwoord geven op de vraag hoe dit in elkaar steekt. En wat u er mogelijk aan zou kunnen doen.
De regels voor begraven in Spanje ken ik niet. Misschien zouden de regels ook per begraafplaats kunnen verschillen. En dan is het ook nog de vraag of alles wel netjes verlopen is. In Nederland is het bijvoorbeeld de regel dat een graf voor minimaal 10 jaar uitgegeven wordt, maar als de kosten (deels) niet betaald worden, kunnen de grafrechten eerder vervallen worden verklaard. Dan is die 10 jaar niet meer van toepassing. Het graf kan dan weliswaar niet binnen 10 jaar geruimd worden, maar de grafrechten eindigen wel binnen die 10 jaar.

Misschien is in Spanje wel voor de volle termijn betaald in 2010. Maar misschien werkt het allemaal anders.

Voor de juiste informatie moet u contact opnemen met de administratie van de betreffende begraafplaats. Dat is de enige partij die u precies kan informeren over de stand van zaken. En met wie te regelen is dat er een oplossing komt. Bijvoorbeeld door het alsnog betalen van kosten, of door de stoffelijke resten van uw zoon naar Nederland over te laten brengen.

Als u zelf de Spaanse taal niet machtig bent, adviseer ik u om contact op te nemen met een Nederlandse uitvaartverzorger in Spanje. Ik heb wel eens gelezen dat er verschillende personen en bedrijven zijn die in Spanje hun diensten aan Nederlanders verlenen. Ik adviseer u om via internet naar zulke personen op zoek te gaan en hen te vragen of ze u kunnen helpen. Misschien wordt met een simpel telefoontje naar de begraafplaatsadministratie veel duidelijk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals bijvoorbeeld over opgraven en herbegraven of alsnog cremeren:TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE