Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Crematie in spanje of waar ik ook verblijf ter plaatse


30 oktober 2017

Vraag nummer: 52542

Bij overlijden wil ik meteen gecremeerd worden in lijkwade of kartonnendoos.geen bezoek,geen opbaring meteen verbranding ter plaatse waar ik overlijd.wel vervoer naar crematorium ter plaatse. Hoe regel ik dat ?Wat kost dat?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat is niet vooraf tot in detail te regelen. Of in Spanje of elders een crematie in een lijkwade of kartonnen doos wettelijk toegestaan is, is maar de vraag. Ook is niet vooraf te regelen wie wat uitvoert, want geen enkele uitvaartorganisatie werkt in alle landen.

De enige mogelijkheid om vooraf een regeling te treffen is om een executeur aan te wijzen die uw uitvaart gaat regelen, 'waar ook ter wereld' door daar een uitvaartorganisatie opdracht te geven u volgens uw wensen zo snel mogelijk te laten cremeren. Die executeur kunt u bij testament aanwijzen en dan kunt u die ook een budget ter beschikking stellen die uw erfgenamen moeten goedkeuren.
Als u niet voldoende liquide middelen hebt kunt u een kapitaalverzekering afsluiten en de executeur van uw uitvaart als begunstigde aanwijzen. U kunt dan ook met een (kosteloos) codicil volstaan.
Als u wel al over voldoende middelen beschikt is de eenvoudigste en goedkoopste optie om het benodigde bedrag op een deposito te zetten en vast te leggen dat de executeur daar na uw overlijden over mag beschikken. Dan is de executeur niet afhankelijk van instemming van uw erfgenamen.

Wat de kosten zijn valt niet te zeggen, want onduidelijk is met wat voor kosten men in het buitenland te maken kan hebben. U kunt wel de wens hebben om meteen gecremeerd te worden, maar de wet staat dat meestal niet toe. En praktische omstandigheden (uw executeur moet een bedrijf zoeken dat e.e.a. kan uitvoeren en liefst enkele offertes opvragen) ook niet.
Ik zou het als ik u was niet al te goedkoop inschatten, want dat stelt een executeur voor problemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE