Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven worden buiten nederland


11 maart 2018

Vraag nummer: 54173

Ik reis veel met camper door zuidelijk europa, alleen, en doe aan sportduiken, surfen, berg beklimmen en ben 66, dus de kans dat ik neerval is groot.. Mijn vrouw en dochter wonen in Amsterdam. Vraag: Als ik waar dan ook buiten nederland kom te overlijden wil ik begraven worden in de plaats waar ik ben "gevallen". Ik wil absoluut niet worden getransporteerd! Dit staat in mijn testament. Er staat genoeg op de bank om eea te regelen, maar naar wie of welke organisatie kunnen mijn nabestaanden vragen. Dat bedrijf wil ik opnemen in mijn wilsbeschikking.

Antwoord:

Geachte heer,

Er bestaat geen landelijke of internationale organisatie die een overlijden in het buitenland organiseert en uit uitvoeren. In principe zou elke kundige executeur dit kunnen doen. Maar het punt is dat iemand dan tevoren heel duidelijke instructies moet hebben van wat u wel wilt en wat u niet wilt en wat de mogelijkheden zijn.

Bijvoorbeeld: wilt u begraven of gecremeerd worden? Moet het een graf zijn voor 1 persoon of verwacht u van uw vrouw zoveel solidariteit dat zij na haar overlijden ook bij u begraven gaat worden. Wilt u in stilte worden begraven of niet. Moet er in het buitenland een afscheid zijn voor uw naaste familie of niet? Of later apart in Nederland? Een wat grotere afscheidsbijeenkomst met familie vrienden en bekenden? Wilt u dan worden opgebaard of niet? Wat voor budget is beschikbaar, etc. Om dit al van tevoren te bespreken en te regelen kan. Maar er zijn dan natuurlijk ook al wel direct kosten aan verbonden.

Ik zou, als ik executeur was, meteen ook eisen dat ik rechtstreeks toegang zou hebben tot een budget en niet afhankelijk zou zijn van de toestemming van mij onbekende erfgenamen. Natuurlijk moet iemand wel verantwoording kunnen afleggen over de kosten, maar dat is achteraf.

Ik zou wel enkele mensen kunnen bedenken die in staat en bereid zijn om dit te regelen. Maar u moet eigenlijk met een organisatie zaken kunnen doen en niet met individuele personen.

Overigens acht ik de kans dat u binnenkort dood neervalt niet zo groot. Als u lichamelijk zo actief bent is de kans groter dat u 96 wordt dan dat u slechts 67 wordt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE