Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven in Nederland van een Belgische onderdaan


11 december 2012

Vraag nummer: 32981

Goedemiddag,

De directeur van het bedrijf waar ik voor werk in een Belg, maar hij heeft de wens geuit om in Nederland gecremeerd te worden. Kan dat zomaar, ook als hij in Belgie overlijdt?

Alvast hartelijk dank voor het antwoord,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In de kop van de vraag hebt u 'begraven' geschreven, terwijl de vraag of 'crematie' gaat. Dat vergt uitleg voor de 'Ollanders onder de lezers: in Belgie wordt het woord >begrafenis< wel vaker gebruikt waar Nederlanders de term >uitvaart< zouden gebruiken.

Iedereen ter wereld mag in principe overal ter wereld worden begraven of gecremeerd, ongeacht nationaliteit e.d. Misschien zijn er landen die geen crematorium hebben, dan is het feitelijk niet mogelijk; maar ik ken geen wetten of verdragen die zoiets verbieden.

Dus zeker is het mogelijk voor uw directeur om als Belg in Nederland te worden gecremeerd. Het maakt niet uit of hij in Nederland, Belgie of elders ter wereld overlijdt: hij kan altijd in Nederland worden gecremeerd.

Transport naar Nederland en crematie alhier zijn voor een Belg overigens heel eenvoudig te regelen: men kan met dezelfde documenten als die men in Belgie nodig zou hebben in Nederland worden gecremeerd.
Men hoeft zelfs niets bij de grens of bij de gemeente om te wisselen. Artikel 14, lid 5, van het Besluit op de lijkbezorging regelt dat in afwijking van artikel 11 van de Wet op de lijkbezorging begraving of verbranding van een uit Belgiƫ (of Luxemburg) afkomstig lijk (meteen) kan plaatsvinden, indien aan de houder van een crematorium of een begraafplaats een door de bevoegde autoriteiten van de (Belgische of Luxemburgse) gemeente van overlijden ingevolge de wettelijke voorschriften afgegeven verlof tot begraving of verbranding wordt overgelegd.
Kort gezegd: met hetzelfde verlof waarmee men in Belgie gecremeerd kan worden, kan dat in Nederland gebeuren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zoals bijvoorbeeld over het naar het buitenland vervoeren van een asbus:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE