Begrafeniskosten ouders in het Buitenland


29 juni 2007

Vraag nummer: 4855  (oude nummer: 9441)

De Vader van mijn vrouw is overleden (hij was Duitser). Niemand van de familie heeft geld voor de begrafeniskosten en er zijn behalve een oud (nog niet betaald) huisje , geen waarde's en geen verzekeringen ,de moeder werkt nog wel.

Moeten wij begrafeniskosten mede / betalen ,en kan de Duitse Staat aan onze geld / bankrekeningen (wij hebben de Nederlandse nationaliteit )?

mvgr
RS

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als uw schoonvader in Duitsland is overleden, is Duits recht van toepassing. Over de regels en regelingen daar kan ik u niet informeren. In het Nederlands recht zijn kinderen direct en indirect altijd aansprakelijk voor de uitvaartkosten van hun ouders (óf als erfgenaam, óf via artikel 392 boek I van het Burgerlijk Wetboek), maar hoe dat in Duitsland zit kan ik niet zeggen.

In Nederland zou inderdaad de gemeente - uiteindelijk - beslag kunnen laten leggen op geld en goederen van een kind. Ik schrijf 'uiteindelijk', omdat ze het eerst gewoon vragen, dan dringend vragen, dan dreigend vragen, dan incasso, dan een rechtszaak aanspannen (die de gemeente wint omdat het nu eenmaal wet is), het kind nog niet vrijwillig betaalt en tot slot kan men beslag leggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn