Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begrafenis Spanje


26 maart 2003

Vraag nummer: 2120  (oude nummer: 2519)

Wed, 26 Mar 2003 12:10

Vorige week zaterdag is mijn vader (Nederlandse nationaliteit) overleden in spanje. Hij had geen verzekering of enige maatregelen getroffen omtrent zijn begrafenis. De kosten voor de begrafenis bedroegen totaal 2700 euro. (buiten de steen en de grafrechten) Er was hier een tijdslimiet aan gebonden en zijn lichaam moest maandagmiddag 4 uur begraven worden. Wij zijn naar spanje afgereisd en ik kon voor mijn gevoel niets anders doen dan het geld betalen, om mijn vader een "normale" begrafenis te geven, was dit niet gebeurd, dan was hij afgevoerd geweest, en gecremeerd, zonder dat ik dan maar op enige manier afscheid van hem heb kunnen nemen.
Ik heb daar het geld moeten lenen, omdat ik zelf de middelen niet heb en rond moet komen van een ww uitkering, berekend op 3 dagen per week.
Bestaat er in nederland enige mogelijkheid om in ieder geval een gedeelte van dit geld terug te krijgen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ten eerste gecondoleerd met dit recente verlies.

Ten tweede merk ik op dat een bedrag van 2.700 euro een redelijk bedrag voor een overigens waarschijnlijk sobere begrafenis is. In Nederland was u hetzelfde kwijt geweest. De gemiddelde kosten van een gemiddelde begrafenis (of crematie) liggen op dit moment iets boven de 4.000 euro. Ook zonder grafsteen en grafrechten.

Ik denk ook dat u redelijkerwijze geen andere keuze had dan om het geld te betalen, als uw vader een nette begrafenis wilde geven. Alhoewel ik het eerlijk gezegd altijd wel wat asociaal ten opzichte van nabestaanden vind, als mensen niets voor hun eigen begrafenis regelen in de vorm van een verzekering of een spaarpotje. Want รบ zit nu in de problemen, omdat u het niet over uw hart kunt verkrijgen om de zaken maar op hun beloop te laten.
Ik zie helaas voor u geen mogelijkheid om een gedeelte van de kosten ergens terug te krijgen. Want als uw vader niet voor zijn eigen zaken zorgt, waarom zou een of andere instelling of de overheid dan moeten bijspringen? Als uw vader in Nederland was overleden en u zelf niets gedaan had, had de gemeente voor een begrafenis moeten zorgen, maar de kosten ook op u kunnen verhalen. Zie antwoorden op andere vragen in de sub-rubriek Kosten Uitvaart.

Ik kan weinig meer doen dan verzuchten dat mensen die zelf niets voor hun overlijden regelen, ten opzichte van hun nabestaanden tamelijk asociaal bezig zijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

26 maart 2003

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE